Dokumentärfilm om Trollhättans sverigefinnar

Inspelningsstart för en 60 minuter lång dokumentär om Trollhättans sverigefinnar och sverigefinskhet. Först ut att att bli filmad var Tapio Lund på Träffpunkt Blåvingens populära finskspråkiga karaokecafé.

Personer
Enhet Kultur och fritid Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Kultur och fritid
Alla i Trollhättan har någon gång träffat en person med ett finskt efternamn. Nästan var tionde trollhättebo härstammar från Finland. Men vilka är dessa människor, varifrån kommer de och varför envisas en del med att prata finska?
 
Under Trollhättans 100-årsjubileum producerar Trollhättans Finska Förening med hjälp av journalisten och filmproducenten Karita Lehikoinen-Stedt en 60 minuter lång film om stadens sverigefinnar. För att kunna göra filmen får föreningen ekonomiskt stöd från finskt förvaltningsområde och 100-årsjubileet.
 
– Vi tycker det är viktigt med en dokumentärfilm som på ett allsidigt och vederhäftigt sätt beskriver både den historiska, den aktuella och den framtida situationen för Trollhättans sverigefinska minoritet, säger Peter Göthblad, folkhälsostrateg, Trollhättans Stad.
 

Inspelningsstart på populära Café Sinisiipi

I filmen kommer sverigefinnar i olika åldrar, i olika skeden av sina liv, medverka. Det blir en berättelse om arbetskraftsinvandrare som funnit sin plats i Trollhättan och vars liv är stadigt förankrade i den västgötska jorden.
 
Måndag 14 mars startade filminspelningen på Träffpunkt Blåvingens finskspråkiga karaokecafé, Café Sinisiipi. Som vanligt var Tapio Lund på plats för att sjunga, men denna gång inte bara för cafébesökarna, utan även framför filmkameran.
 
I filmen om Trollhättans sverigefinnar kommer vi möta Asta och Tapio Lund som bokstavligen vaskade fram guld och som njuter av sina pensionärsdagar bland annat sjungandes karaoke.
 
Vi lära känna Amanda Lähdeaho som lärde sig laga traditionell finsk mat med sin mormor och går nu på gymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram. Tjugofemåriga Jesper Nissinen som tar oss med till Kronogården för lek och pyssel med nyanlända barn. Och så får vi gå på ett 8-årskalas som firas på äkta sverigefinskt vis.
 
Filmen, vars titel avslöjas längre fram, spelas in i Trollhättan under våren och sommaren, och har premiär under jubileumshösten. 
 

Regissör med rötterna i Trollhättan

Karita Lehikoinen-Stedt är uppvuxen i Trollhättan och gick i finskspråkig klass hela grundskolan på Frälsegårds- och Kronogårdsskolan. Karita bor numer i Helsingfors och har en lång erfarenhet från tv och har hållit kontakten med Sverige och sverigefinskheten genom att arbeta åt SVT och de finskspråkiga nyheterna Uutiset.
 

- Det bästa i mitt yrke som journalist är att få träffa nya människor som vill dela med sig av sina liv och erfarenheter. Och det är precis det här jag har framför mig med produktionen av filmen om Trollhättans sverigefinnar, säger Karita.

Trollhättans Träffpunkter

Träffpunkterna är öppet hus-verksamhet för seniorer som välkomnas att delta i en aktivitet eller en stunds samvaro. De arrangeras runt om i kommunen av Trollhättans Stad i samarbete med pensionärsföreningar, idéburna organisationer, anhörigstödet, studieförbund och Kulturbyrån senior. En viktig mötesplats för Trollhättans sverigefinnar är just Café Sinisiipi med det populära karaokecaféet på Träffpunkten Blåvingen på Lantmannavägen. 
 
Senast granskad: 2016-03-14 av: Jenny Persson
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)