Trollhättan Jazz & Blues

Den 28-29 oktober under Trollhättans 100-årsjubileum arrangeras Trollhättans första jazz- och bluesfestival.

Person
Utvecklingsledare och kommunikatörJenny Persson 0520-495639 0733-488563
Enhet Kultur och fritid Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Kultur och fritid

Välbekanta namn, nya stjärnskott och lokala favoriter skapar ett spännande program som passar både kännare och nyfikna. Det blir musik av hög klass när dessa erkända jazz- och bluesmusiker intar Folkets Hus Kulturhuset. 

Trollhättan Jazz & Blues arrangeras av Blue Chain, Trollhättans Jazzförening, Trollhättans Stad, Folkets Hus Kulturhuset och Kultur i Väst. Festival får även stöd från Västra Götalandsregionen. 

När? Fredag 28 oktober fr kl. 18.00 och lördag 29 oktober fr kl. 14.00
Lördag - slutsålt!

Var? Folkets Hus Kulturhuset (Apollon, Hebeteatern, Kultubaren)
Festivalpass: 500 kr + serviceavgift
Dagbiljett: 350 kr + serviceavgift

Klicka här och se spelschemat för festivalen

Klicka här och köp ditt festivalpass eller dagbiljetter via tickster.com 

Fredag 28 oktober

Tonbruket
Tre grammisar på tre försök. En performance på Kungliga Dramatiska Teaterns nyskapande scen Elverket. Europaturné med den norsk-svenska sångerskan Ane Brun. Inspirerande möten med etiopiska musiker och amerikanska revolutionärer. Att kalla Tonbruket ”unika” är att ingen överdrift. Trots att Tonbrukets tre album belönats med grammisar i kategorin Årets Jazz, täcker genredefinitionen ”jazz” inte ens in hälften av allt Tonbruket gör. Tonbruket är ett musikprojekt med medlemmarna Dan Berglund, Martin Hederos, Johan Lindström och Andreas Werliin. 

Ida Sand featuring Jojje Wadenius
Med en musikutbildning i bagaget började Ida Sand som bakgrundssångerska till några av Sveriges mest folkkära artister. Men 2005 fick hon ett samtal från Tysklands mest välrenommerade skivbolag inom jazz och det blev starten på långt samarbete med Nils Landgren. Debutalbumet 2007 fick ett fint mottagande av både kritiker och publik och sedan dess har Ida varit en självklar artist inom den svenska och tyska jazz- och bluesscenen. Här ser vi Ida Sand i ett musikaliskt möte med världskände gitarristen Georg ”Jojje” Wadenius, känd bland annat för att spelat i amerikanska Blood, Sweat & Tears och turnerat med artiser som Luther Vandeross, Simon och Garfunkel och Steely Dan.  

Jojje Wadenius var under 80-talet en av de mest anlitade gitarristerna i New York. I Sverige känner vi honom också för hans barnvisor. 1969 kom Goda' goda', hans första barnskiva med Barbro Lindgrens texter. Idag är en stor del av hans verksamhet tillägnad skivproduktion men han turnerar fortfarande. Som studiomusiker har han gjort några uppmärksammade inhopp med Backstreet Boys och Kent. Jojje Wadenius har mottagit fyra grammisar, fått Hagström priset, Guitar People Prize samt Olle Widestrand priset för sina insatser som musiker och kompositör. 

Ida Bang & The Blue Tears
Ett ungt band från Stockholm som lyfts fram som framtiden i svensk blues. 2015 vann de den första Swedish Blues Challenge med motiveringen ”Med ett tajt sound, karismatiska musiker som plockar det bästa ur bluestraditionen, men också bereder en väg för den framtida bluesens utveckling”. Ida Bang sjunger med inlevelse och mogen röst. Hennes band, The Blue Tears, består av fyra talangfulla, unga musiker med kärlek för blues. John Bernström och Leo Henriksson, gitarr, Patrik Engström, bas och Leo Sund, trummor. Tillsammans för de bluesarvet vidare samtidigt som de utvecklar något nytt och gör avtryck vid varje konsert med sitt envisa sväng och inlevelse. 

Aunt Nancy Blues Organ Trio
Denna trio från Göteborg spelar lekfull, svängig, energisk blues med orgeln i centrum. Aunt Nancys show är fylld med egna låtar varvat med klassiker av bland andra Muddy Waters. Aunt Nancy Blues Organ Trio med Thomas Rundström, gitarr och sång, Johan Jansson, trummor och John Lönnmyr, orgel, bara älskar att spela blues! De är också finalister i årets upplaga av Swedish Blues Challenge.  

Henrik Gad Quartet featuring Anna Lundqvist
De spelar jazz i 60-tals anda med fokus på de gamla legendernas musik. Detta blandas med egna kompositioner skrivna i samma anda. Med en smittande energi, lekfullhet och ett enormt sväng lämnar Henrik Gad Quartet ingen i publiken oberörd! Henrik Gad, alt- och tenorsaxofon, Jon-Erik Björänge, trummor, Simon Westman, piano, Mattias Grönroos, bas är ett gäng som har kul på scenen. I Trollhättan får vi uppleva kvartetten i ett spännande möte med Anna Lundqvist, sångerska skolad inom klassisk musik innan hon fann jazzen. Sedan 2000 har hon verkat som jazzmusiker och kompositör och har fyra kritikerrosade skivor i bagaget. Anna Lundqvist fängslar som alltid med sin tonsäkra och melodiska röst. 

Thorbjørn Risager & The Black Tornado
För två år sedan kom genombrottet för danska Thorbjørn Risager & The Black Tornado. Starka albumet To Many Roads blev en succé och plötsligt var bluesbandet världskända med invitationer från USA till Indien. Albumet kammade hem bästa bluesalbum i Danish Music Award, fick tyska "Preis der deutschen Schallplattenkritik” och valdes till en av årets bästa av The Blues magazine. Risager och The Black Tornado har tagit sin mix av blues, soul och rock’n’roll till nästa nivå. ”Risager är blues, men han är också soul, i en verklig mening… Thorbjørn Risager är inte Danmarks bästa bluesartist, han är inte Nordens bästa, han är just nu den bästa som finns överhuvudtaget” Peter Sjöblom, Tidningen Kulturen. 

Jeff Jensen band
Amerikanska bluesgitarristen Jeff Jensen gör ett stopp i Trollhättan under sin Europaturné. Jensen är ett aktat bluesnamn över hela världen. Förra året nominerades artisten till Blues Blast Awards och det senaste albumet ”Morose Elephant” har toppat blueslistorna. Ett Jeff Jensen-framträdande beskrivs av recensenter som ”ett dynamiskt drag av artisteri som genomsyras av musikalitet och som innehåller en spektakulär balans mellan eld och is, med ett fast grepp om traditionen samtidigt som den erbjuder en ny röst och ett nytt uttryck.”

Lördag 29 oktober 

 

Dirty Loops
Dirty Loops från Stockholm slog igenom 2011 med sina fusionversioner och covers som spreds som en viral löpeld och fångade musikbranschens uppmärksamheten. Deras debutalbum Loopified kom 2014 och bandet beskriver sin musik som popfusion, en mix av pop, kassiskt och jazz. Gruppen består av Jonah Nilsson (sång och keyboard, Henrik Linder (bas) samt Aaron Mellergårdh (trummor). 

Jaqee
Jaqee föddes i Uganda, spenderade tonårstiden i Göteborg och bor nu i Berlin. Sjunger gör hon över hela världen och hon ser sig som en musikalisk kameleont. Jaqee har kallats Sveriges souldrottning, hennes tredje skiva korades till Årets franska reggaealbum. Nu turnerar hon med Berlinbaserade bandet The Magic Touch, en kvartett som startade för 10 år sedan som sidoprojekt till välkända ska- och reggaebanden Yellow Umbrella och Solitos. Sedan dess har Magic Touch etablerat sig som en unik liveakt med sin helt egna blandning av rocksteady, RnB, ska, soul och magiska reggaegrooves med edge. 

Rigmor Gustafsson
Hon är unik på den svenska jazzscenen. Tre av hennes album har sålt guld, ett enastående facit som värmländska Rigmor Gustafsson är alldeles ensam om. När hon 2005 belönades med sin första guldskiva för Close To You hade ingen sådan delats ut till en svensk jazzsångerska sedan 1991. Rigmor Gustafsson har hela världen som arbetsfält, turnerar frekvent med egen kvartett men framträder också som gästartist i större konstellationer. Hon har medverkat i i ett flertal tv-program både i Sverige och internationellt. Rigmor Gustafsson har också mottagit många priser genom åren och i november 2013 tilldelades hon det mest prestigefyllda svenska jazzpriset av alla, Kungliga Musikaliska Akademins Jazzpris. 

Sven Zetterberg
Sveriges vassaste soul- och bluesmusiker är tillbaka i Trollhättan med sitt munspel och gitarr. Denne mångsidige sångare och låtskrivare har turnerat på Sveriges scener sedan 70-talet. Under 80- och 90-talet spelade han i olika band som Telge Blues och Chicago Express men sedan många år tillbaka är Sven Zetterberg soloartist och han blir bara bättre och bättre med åren. Något han visar på rykande färska albumet Something for Everybody. 

Naoko Sakata Trio
Internationellt hyllade Naoko Sakata Trio rör sig mellan det improviserade och det komponerade. Intuitivt samspel med snabba vändningar och mängder av överraskningar kännetecknar denna trio vars repertoar baseras på bandmedlemmarnas musik. Naoko Sakata är född i Japan men är sedan 2008 bosatt i Göteborg där hon bildade trion tillsammans med Anton Blomgren och Johan Birgenius. Denna sättning var konstant tills hösten 2013 då Alfred Lorinius tog över basen vilket gav trions musik nya spännande dimensioner. Förvänta dig djupt känslig musik som tar dig från de lyriska ängarna till de höga bergens vulkaner. 

Archie featuring Jonas Torrestad
Lokala favoriter från Trollhättan och Vänersborg som spelar svängig blues och rock med stänk av soul och jazz. Sin nuvarande form har Archie haft sedan 2006 men bandet har funnits sedan 1973 och är därmed kanske ett av områdets mest rutinerade. På Trollhättans jazz- och bluesfestival gästas Archie av Jonas Torrestad, sångare och entertainer från Trollhättan, som matchar bandet med sina Deep Purple-favoriter. 

Amanda Sedgwick
”En av Sveriges mest intressanta saxofonister med en auktoriet och äkta jazzkänsla som berör” Sagt om Amanda Sedgwick som varit verksam som bandledare, kompositör och frilansande musiker och solist i Sverige och USA de senaste femton åren. Hon har gett ut fyra skivor i eget namn där hennes kompositioner varit centrala. Idag är Amanda bosatt i Stockholm, men framträder regelbundet på jazzklubben Smalls i New York. Till Trollhättan kommer Amanda Sedgwick med Jimmy Wormworth Project som består av Jimmy Wormworth (USA) trummor, Dwayne Clemons trumpet, Carl Orrje piano och Kenji Rabson bas.   

Stockholm Swing Allstars
Ideén var att skapa ett band med Stockholms absout bästa jazz och swingmusiker och det blev Stockholm Swing Allstars med Karl Olandersson, trumpet och sång, Klas Lindquist, altsax och klarinett, Fredrik Lindborg, tenorsax och klarinett, Magnus Wiklund, trombon, Daniel Tilling, piano, Göran Lind, kontrabas, Mattias Puttonen, trummor. Orkestern har spelat över hela Sverige i konserthus, på jazzfestivaler och klubbar, och gjort flera turnéer i Norge och Danmark. Med sväng och energi spelas musik som når ända från till publiken. Fullt ös möter stillsamt och vackert. 

Henrik Mossberg Trio
Henrik Mossberg är pianist, kompositör, arrangör och kyrkomusiker. Han har arbetat med artister som Svante Thuresson, Adolphson & Falk, Sonja Aldén, Louise Hoffsten, Putte Wickman med flera. Henrik Mossberghar släppt två skivor i eget namn, jazzskivan Comments 2005 och Gospelmässa 2006, samt medverkat som både musiker och sångare på flera andra produktioner. 

Elbert Jr & Vänersborg Gospel
Vänersborg Gospel under ledning av Helene Mossberg Hjerte'n tillsammans med bluesmusikern och låtskrivaren Elbert Jr. framför egenskriven musik, covers av Jimi Hendrix och klassiska gospellåtar tillsammans med bandet bestående av Magnus Enorson (Hammond och keyboards) , Bertil Sunnerkvist (trummor) och Thomas "Fläppen" Johansson (bas). 

Senast granskad: 2016-10-27 | av: Jenny Persson
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)