Aurora Winter Festival

Aurora satsar på ny stor vinterfestival i Trollhättan. I år med fokus på kvinnor inom musiken. Dessutom är det "jubileumspris" på biljetterna året till ära.

Personer
Enhet Kultur och fritid Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Kultur och fritid

"Aurora Chamber Music - Trollhättan-Vänersborg" tar ett nytt grepp och omvandlar de tidigare augustifestivalerna och de två mindre kammarmusikfestivalerna till två stora årliga festivaler, en på vintern i Trollhättan och en på hösten i Vänersborg.

Först ut är nyheten Aurora Winter Festival i Trollhättan 24-28 februari som i år har fokus på "Kvinnor inom musiken". Eftersom Trollhättan firar 100 år är det jubileumpris på biljetterna. Samma biljettpris som födelsdagsbarnets ålder - 100 kr!

Festivalen gästas av övervägande internationella kvinnliga artister och professorer som leder konserter, seminarier och master classes. Aurora Symphony Orchestra leds genom hela festivalen av den internationellt uppmärksammade kvinnliga dirigenten Shiyeon Sung. ”Aurora Talks” pågår varje dag med teman som Varför har den klassiska musiken en radikalare syn på könsroller än vad rocken har?

Under festivalen får vi lyssna till symfonier som Johannes Brahms 4e symfoni och Louise Farrencs 3e symfoni. För första gången under en Auorafestival presenteras också Pjotr Tjajkovskijs stora pianokonsert med en av festivalens stora stjärnor – Lilya Zilberstein.

Från och med årets Winter Festival kommer Aurora Chamber Music att årligen dela ut The Aurora Music Award. Prisets syfte är att aktivt ta ställning för de mänskliga och demokratiska rättigheterna. Priset delas ut till en person eller organisation som i sin musikaliska gärning bidrar till att riva gränser mellan människor, lösa upp tabun, bemöta fördomar och verka för en öppen och fri värld.
 
Aurora Winter Festival har Hebeteatern i Folkets Hus Kulturhuset som huvudscen men ger även konserter i Pingstkyrkan och Stormen som är en ny scen som drivs av Folkuniversitetet. Stormen har nyligen byggts om till konsertlokal och ligger mitt emot Folkets Hus. Den känns kanske igen som gamla biograf Palladium, eller senast som nattklubb. 
 

Ett samarbete med N3 som innebär att Auroras artister använder N3s lokaler för repetitioner, dessutom erbjuds N3s elever undervisning av Auroras professorer. 

Avslutningskonserten blir med Sallyswag i Kulturbaren, ett färgsprakande band och musikkollektiv med blixtrande solistiska inslag, tunga grooves och feministiska budskap.

Du kan köpa enstaka biljetter till varje konsert (100 kr), eller ett klippkort (600 kr). Soppkonserterna och Aurora Talks har fri entré.

 Klicka här för program och biljetter

Aurora Autumn Festival arrangeras 2-6 november i Vänersborg.

Senast granskad: 2016-01-29 | av: Jenny Persson
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)