Trollhättans Poesifestival

Lördag 19 oktober i Konsthallen Trollhättan.

Enhet Kultur och fritid Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Kultur och fritid

Trollhättans poesifestival är en mötesplats för samtida litteratur och ett laboratorium för estetisk korsbefruktning. Trollhättans poesifestival arrangerades första gången 2001. I år gör festivalen sitt sjuttonde år och är en av Sveriges äldsta litterära festivaler.

Program 2019

Lördag 19 oktober klockan 17.00-23.00, Konsthallen Trollhättan.

Fler programpunkter kan tillkomma. Se festivalens webbsida för aktuell information.

Trollhättans Poesifestival webbsida

Kent Wisti

Kent Wisti är präst, konstnär, satiriker och författare. Han har gjort stor succé med sina lika humoristiska som giftiga satirteckningar i sociala medier och som återkommande inslag i Dagens Nyheter.

Tua Forsström

Tua Forsström är en av Nordens främsta och mest prisbelönande lyriker. Hon debuterade 1972 med En dikt om kärlek och annat och bland hennes utgivning märks också böckerna Parkerna, En natt i oktober rodde jag ut på sjön och den senaste, kritikerhyllade boken Anteckningar från 2018. Hennes poesi är en både vemodig och passionerad kamp mot meningslösheten, sönderfallet, förstörelsen – mot döden i livet. Hennes teknik är ytterst sofistikerad, stringent och tonsäker. Magiskt tänkande är en självklar överlevnadsstrategi i dikternas verklighet.

Yang Lian (Kina)

Yang Lian är född 1955 och började skriva poesi när han som dödgrävare under kulturrevolutionen skulle ”omskolas genom arbete” och hör idag till den samtida kinesiska poesins mest innovativa och erkända namn, prisad och översatt världen över. Lian var, tillsammans med bland andra Bei Dao, en del av den modernistiska gruppen ”De dunkla poeterna”, vars metaforrika poesi var en ̈reaktion mot kulturrevolutionens begränsningar, och ingick i kretsen kring den inflytelserika underjordiska tidskriften Jintian (Idag).

Franca Mancinelli (Italien)

Franca Mancinelli föddes 1981 i Fano på Italiens östkust. Hon debuterade 2007 med diktsamlingen Mala kruna och som 2013 följdes av en andra bok, Pasta Madre. I samband med att hennes tredje diktsamling, Libretto di Transito, utkom förra året trycktes de två första diktsamlingarna på nytt tillsammans i en bok med titeln A un´ora sons da qui (sv En timmes sömn härifrån). Hennes texter finns också med i flera antologier.

Eiríkur Örn Norðdahl

Eiríkur Örn Norðdahl är född 1978 och bosatt i Ísafjörður. Sedan debuten 2001 har han kommit att bli en av Islands mest omtalade och uppmärksammade författare som belönats med Isländska litteraturpriset och nominerats till Nordiska rådets pris samt översatts till bland annat tyska, engelska och franska.

David Zimmerman

David Zimmerman är född 1993, uppväxt i Norrköping och bosatt i Malmö. Han gick ut Skurups folkhögskolas skrivarlinje 2016, skriver litteraturkritik och har tidigare publicerat diktsviten Mal. Hans senaste bok är Ljus och strålning som rör sig kring en sjuk fars upplösning i världen. Den utspelar sig under en vår och en sommar, främst mellan fadern och hans son. Ingen av dem lyckas formulera sig inför döden och det meningsförfall som inträffar när en central del av ens liv ringas in, angrips och raderas. Aprils livsvilja och sjukdomens dödsvilja är delar av samma natur.

Lina Rydén Reynols

Lina Rydén Reynols, född 1983, debuterade i våras på det nystartade förlaget Nirstedts med diktsamlingen Läs mina läppar. Boken, som är både lekfull och påbjudande, fick ett positivt mottagande av pressen. Bo Gustafsson skrev om diktsamlingen i Uppsala Nya Tidning “Det är en ny variant av ångestdiktning 100 år efter Pär Lagerkvists ångestskrik. Att läsa hennes läppar är att uppleva världen på nytt.”

Jonas Gren

Jonas Gren, född 1981, är poet och bosatt i Stockholm. Han är också redaktör och skribent på kulturtidskriften 10TAL och skriver regelbundet på dagstidningarnas kultursidor. 2014 debuterade han med diktsamlingen Lantmäteriet. Grens diktning benämns ofta som ekokritisk, vilket syns i böckerna Antropocen och Dälden, där de blommar.

Festivalen genomförs av ideella krafter med stöd av Trollhättans Stad, Svenska Akademien och Kulturrådet.

Senast granskad 2019-09-20 av Clara Bengtsson