Idrottgalan 2016 i Arena Älvhögsborg Trollhättans Idrottsgala 2016 på Arena Älvhögsborg

Trollhättans Idrottsgala 2021

Här är finalisterna till årets idrottsgala! Trollhättans idrottare, ledare och eldsjälar för framgångar under 2020 är nu utsedda

Personer
Enhet Kultur och fritid Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Kultur och fritid

Här är alla finalister!

Nu har juryn utsett idrottare som är framgångsrika både på hemmaplan och i den stora idrottsvärlden. Inte mindre än 18 sporter är representerade.

 

ÅRETS MANLIGA IDROTTARE

Ludvig Petre Olsson, Trollhättans BF, badminton

Motivering: Ludvig vann junior-SM i singel, på sin födelsedag och på hemmaplan i Trollhättan. Han tog dessutom silver i par med Jesper Borgstedt i dubbel. Ludvig bidrog verksamt till att Trollhättans BF tog sig till SM-semifinal, som tyvärr blev inställd på grund av pandemin. Han är ordinarie och en av stöttepelarna i elitlaget.

Emil Johansson, slopestyle

Motivering: Emil kom med all önskvärd tydlighet tillbaka efter sjukdom och skador under 2020 och återtog sin plats som världsbäst i slopestyle. Han tog en seger i den första deltävlingen av Freeride MTB World Tour i Nya Zeeland och följde sedan upp med vinst i Innsbruck i den andra och sista deltävlingen. Emil är ett mycket större namn internationellt än nationellt och fortsätter dominera en spektakulär sport som är störst i USA, Nya Zeeland och Europa.

Kristoffer Karlsson, SMK Trollhättan, motorsport

Motivering: Kristoffer inledde året med seger i Vännäs Plåt Rallyt som ingår i Sverigeserien och följde upp med att bli tvåa i första SM-rallyt för säsongen, Rally Vännäs. Sedan fortsatte han med att vinna både den tredje SM-deltävlingen i Linköping och Rally Bilmetro i Sandviken, som var den fjärde och sista deltävlingen i SM. Därmed blev han SM-tvåa totalt i klassen 4WD övriga.

ÅRETS KVINNLIGA IDROTTARE

Elvira Tanderud, Ullevi FK, friidrott

Motivering: Elvira tog stora och mycket snabba steg under året vilket kulminerade i uttagningen till Finnkampen för seniorer i Tammerfors där hon blev fyra på 200 meter. I landslagsutmaningen vann 16-åringen mot både 19- och 22-åringar och hennes tider var så bra, att de placerade henne som topp 3 bland seniorer i Sverige under 2020 och under en kort tid även på plats 10 genom tiderna på 100 m. I den europeiska statistiken var Elvira etta på både 100 och 200 meter i sin åldersklass F16 och World Athletic rankade henne som trea i världen efter två tjejer från Jamaica. Elvira är fortfarande sedan 2017 obesegrad i Sverige i sin åldersklass på distanserna 60, 80, 100 och 200 meter.

Hilma Lundqvist, Gais, futsal

Motivering: Hilma från Trollhättan är målvakt i Gais Futsal och korades till Årets futsalspelare på damsidan under “Fotbollsåret”, som ersatte Fotbollsgalan på TV. Hon har en otroligt bra målvaktsteknik, är orädd, jobbar alltid målmedvetet och den egenskap som beskrivs främst av alla runt omkring henne är träningsvillig. Hon tränar för övrigt med Skoftebyn Futsal i Svenska Futsalligan. Förutom att hålla allra högsta klass som futsalmålvakt är Hilma också en uppskattad målvaktstränare som överallt beskrivs som ödmjuk, positiv, engagerad och en stor förebild.

Malin Agervig Kristiansson, IFK Göteborg, orientering

Motivering: Malin, tidigare TSOK men nu IFK Göteborg och danska landslaget, tog fyra topp-10 placeringar på SM, varav ett guld i sprint D20. Och som junior var hon etta på första sträckan i SM sprintstafett för seniorer. Vid danska mästerskapen tog hon sprintguld i D20-klassen och ett silver på långdistans. Malin presterar konsekvent toppresultat och håller högsta nationella och internationella nivå i sin åldersklass.

ÅRETS GENOMBROTT

Peter Ahlberg, Skoftebyns AIS, boxning

Motivering: Som förstaårssenior blev Peter uttagen i landslaget och vann en turnering i Ungern. På vägen mot SM besegrade han en tidigare SM-guldmedaljör i en gala och tog senare SM-brons. Peter var mycket nära att nå finalen.

Saga Sörö, Trollhättans AK, brottning

Motivering: Saga tävlar i 61-kilosklassen och tog USM-guld efter att ha vunnit alla fyra matcher. Hon vann även en av Nordens största ungdomstävlingar, FT-cupen, och representerade då landslaget. Även där blev det fyra segrar. I januari var Saga uttagen till ungdomslandslaget och deltog i den internationella tävlingen Klippan Lady Open där hon blev femma. Saga var även uttagen till UEM som dock blev inställt.

Viktor Mossberg, Skoftebyn futsal

Motivering: Viktor fick sitt stora genombrott i svenska futsalligan under året och uppmärksammades på landslagsnivå för sina insatser i klubblaget. Viktor var två gånger uttagen i landslagstruppen och spås en lysande framtid i futsal.

ÅRETS LEDARE

Magnus Ljunggren, Trollhättan ITF Taekwon-Do, taekwondo

Motivering: Magnus Ljunggren och Trollhättan ITF Taekwon-Do huserar sedan september 2020 i nya lokaler på Håjum. Magnus startade föreningen 2001, är och har varit dess starke man. Efter 19 år i Karlstorpsskolans gymnastiksal har föreningen flyttat till mer ändamålsenliga lokaler som Magnus lagt ned hela sin själ på att färdigställa tillsammans med andra ideella krafter.

Catrine Mattsson, Trollhättans Judoklubb, judo

Motivering: Catrine har ställt om och tänkt nytt för att klubbens barn och ungdomar ska kunna fortsätta sin träning. Till sin hjälp har hon använt skolgårdar, skogen, gräsmattor och multiarenor. I regn, snöslask och solsken har hon tack vare sitt engagemang fått flickor och pojkar från 4 till 20 år att träna tillsammans och lära av varandra. Klubben har på så sätt bibehållit merparten av sina aktiva och stärkt sammanhållningen.

Pablo Vergara, Trollhättans SOK, mountainbike

Motivering: Pablo har på ett energifyllt och målmedvetet sätt byggt upp cykelsektionen inom TSOK. På några få år har cykel blivit en egen sektion med en tydlig verksamhetsinriktning och med välutbildade ledare. Pablo har visat prov på driv, engagemang och uthållighet för att skapa och fortsätta utveckla en stark och proffsig verksamhet.

ÅRETS ELDSJÄL

Fredrik Liljesäter, Trollhättans SOK, skidor

Motivering: Fredrik har varit en nyckelspelare för utvecklingen av TSOK. Han har bland annat varit helt avgörande för att Trollhättans konstsnöanläggning har kunnat färdigställas i nära samverkan med Trollhättans stad. Utöver detta engagemang är Fredrik också tränare och utbildare i klubben samt är driftchef från TSOK:s sida i konstsnöanläggningen med många nätter i spåret med tillverkning av snö.

Gunnel Andersson, Trollhättans FiK, friidrott

Motivering: Gunnel har en lång och engagerad tid bakom sig i klubben med olika uppdrag och ansvarsområden på sin lott. Hon har gett nyanlända ungdomar en meningsfull fritid och är TFiK:s kontaktperson med parafriidrotten i Trollhättan. Gunnel är bland mycket annat ansvarig för klubbens sommarskola sedan 1985, bingo- och fikaansvarig, speaker och funktionär på tävlingar. Hon har varit aktiv på förbundsnivå med många utmärkelser och styrelseuppdrag och är sedan starten 2008 vice ordförande i TFiK.

Eje Grönquist, KFUM Trollhättan, handboll

Motivering: Eje har under föreningens 80-åriga historia på olika sätt varit synnerligen aktiv under 57 år av dessa. Han jobbar ständigt och idogt för att sätta Trollhättan på handbollskartan. Som ett led i detta fungerade Eje som lokal projektledare när KFUM Trollhättan för tredje gången arrangerade ett uppladdningsläger med landskamper för damlandslaget inför ett stort mästerskap.

ÅRETS LAG

KFUM Trollhättan dam, handboll

Motivering: Efter två års uppehåll med damseniorverksamhet startade KFUM Trollhättan upp igen i division 3. Laget svarade för en stark comebacksäsong och avslutade snyggt med seger i seriefinalen mot Skövde HF U. Därmed avancerade KFUM till division 2.

Trollhättans BoIS herr, fotboll

Motivering: TBoIS gick obesegrat genom division 4 Södra och blev därmed klart för division 3 efter bara en säsong. Spelare och ledare motsvarade därmed högt ställda förväntningar. TBoIS blev Trollhättefotbollens enda seriesegrare 2020.

Trollhättans BF elitlaget, badminton

Motivering: Efter en lång och målmedveten satsning där föreningen undan för undan flyttat fram sin position i badminton-Sverige nåddes den största framgången hittills. Elitlaget kvalificerade sig för slutspel och efter kvartsfinalseger mot IFK Umeå var laget klart för SM-semifinal. Men pandemin satte stopp för vidare spel och säsongen avbröts.

ÅRETS PRESTATION

Hans Petter Olsen, Kobergs GK, golf

Motivering: Drabbades av en stroke i juni 2017 och blev förlamad i höger arm och sida. Men med okuvlig vilja och stort tålamod har Hans Petter sakta men säkert kommit tillbaka och ett viktigt steg i rehabiliteringen har varit golfträning. Under 2020 mer eller mindre bodde han på Koberg, 20-25 timmar i veckan, och spelar nu golf med en arm - den vänstra! - med mycket gott resultat. Medverkade på Folksam Paragolf Tour under sommarhalvåret och satsar hårt inför den nya säsongen.

Nils van der Poel, SK Trollhättan, skridsko

Motivering: Nils svarade den 13 december för en sanslös comeback på isovalen då han slog svenskt rekord på 10 000 meter i Inzell med tiden 12.46,91. Det var världsårsbästa och den sjunde bästa tiden genom tiderna på distansen. Det här var efter ett långt uppehåll van der Poels första tävling sedan 2018.

Patrik Hägg, Hälle IF, friidrott

Motivering: Patrik från Trollhättan satte två världsrekord i stafett inomhus, och svenskt rekord i stafett utomhus, samtliga i veteranklassen M45. Patrik fick en plats i laget som slog världsrekord på 4x400 meter inomhus efter att ha varit rankad Sverigeetta och även vunnit guld i veteran-SM på 400 meter. Han var även med och satte nytt världsrekord på 4x800 m inomhus med snabbast sträcktid av alla i laget. Med Hälle IF tog Patrik guld på 3x800 meter i stafett-SM.

ÅRETS FÖRENING

Trollhättans FiK, friidrott

Motivering: Klubben har på ett framgångsrikt sätt förändrat och utvecklat sin verksamhet på grund av pandemin. Det resulterade bland annat i att de traditionella tävlingarna Lilla och Stora McDonaldsspelen på ett coronaanpassat sätt kunde genomföras under samlingsnamnet McDonaldsspecialen.

Trollhättans Sportryttare, ridsport

Motivering: TSR arrangerade SM för ponny och häst på Grevagårdens Hästcenter utanför Skövde under två veckor. 150-200 funktionärer från klubben var engagerade under SM-veckorna. Arrangörsklubben fick mycket beröm för genomförandet, bland annat från världsstjärnan Peder Fredricson.

Trollhättans SS, simning

Motivering: Trollhättans Simsällskap har under flera år jobbat hårt för en mer inkluderande förening. Under 2020 har klubben framförallt satsat på att få in fler kvinnliga ledare med utländsk bakgrund, vilket ledde till att eldsjälen Helena Sjöberg var en av fyra finalister till Årets eldsjäl, Folkspel kategorin “inkludering”. TSS sträcker gärna ut en hand till andra föreningar och delar med sig av sina nyfunna ledare och kunskap.

Juryn

I juryn sitter representanter från arrangörerna av Idrottsgalan; Trollhättans Stad, Sisu idrottsutbildarna, Arena Älvhögsborg och TTELA. Som representanter från idrottslivet deltar elitfotbollsdomaren Pernilla Larsson, Susanne Barkholt, förbundskapten för Norges orienteringslandslag samt TTELA:s förre sportchef Toni Andersson.

En mörkhårig tjej med en basketboll under armen.

Vinnare av 2019-års priser

Av alla nominerade idrottare, lag, eldsjälar, ledare och föreningar har juryn utsett vinnarna av 2019- års priser!

Glada tjejer får ta emot blommor och diplom på en scen.

Vinnare av 2018-års priser

På Trollhättans Idrottsgala 2019 korades vinnare i åtta kategorier. Priserna avser framgångar under 2018.

Pernilla Larsson vinnare av Årets kvinnliga idrottare 2015

Vinnare av 2017-års priser

Åtta vinnare korades på Trollhättans Idrottsgala 2018.

Marianne Ahlborg tar emot priset som Årets kvinnliga idrottare 2016

Vinnare av 2016-års priser

Följande idrottare och föreningar vann pris för sina framgångar under 2016. Vinnarna korades på Trollhättans Idrottsgala 2017.

Mery Jadan och Paula Kahjo som vann priset Årets Ideella ledare 2015

Vinnare av 2015-års priser

Följande idrottare och föreningar vann pris för sina framgångar under 2015. Vinnarna korades på Trollhättans första idrottsgala 2016 under Trollhättans 100 års jubileum.

Relaterad information

Grundkriterier för nominering

Personen ska vara född i Trollhättans kommun eller ha en tydlig koppling till staden. Föreningen ska ha sitt säte i Trollhättans kommun samt vara ansluten till RF.

Senast granskad 2021-04-30 av Clara Bengtsson