Kollage av affischer som visar Syltes biblioteks program med sporttema. Sportigt tema på Sylte biblioteks barn- och ungdomsprogram

Sportig vår på Sylte bibliotek

Sommar-OS i Tokyo och fotbolls-EM, 2020 är ett tungt sportår och det har Sylte bibliotek valt att uppmärksamma. Vårens program har tema sport och bland annat gästar boxaren Marianne Ahlborg som själv vuxit upp på Sylte.

Person
Syltebiblioteket 0520-49 76 73
Enhet Kultur och fritid Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Kultur och fritid

- I vår prövar vi ett tydligt tema på programmet och det känns roligt. Att det blev just sport är för att det är OS, men vi tänker också på idrott utifrån ett socialt perspektiv som handlar om tillhörighet och att må bra, inte bara att bli bäst, förklarar Agneta Wikström, chef på Sylte bibliotek. 

Sylte biblioteks program riktar sig framförallt till barn och ungdomar. Biblioteket är en mötesplats i området och hit kommer barnen ofta direkt efter skolan, det spelas schack och pysslas och under fyra torsdagseftermiddagar gästar personer som på olika sätt kan öppna dörrar till nya sammanhang inom idrotten och föreningslivet.

- Böcker kan öppna fantastiska världar, men det kan även möten med människor som berättar om nya saker och visar att det är möjligt att göra det du vill, säger Agneta.

Fritidsbanken, som lånar ut idrottsutrustning gratis, inleder programserien och berättar vad som finns att låna och hur du gör. Därefter gästar en svensk mästare i boxning, Marianne Ahlborg som är uppvuxen på Sylte. I april kommer en förening och berättar om golf. Avslutar gör sportjournalisten och författaren Anja Gatu som skrivit flera fotbollsböcker för barn. Då invigs också populära Sommarboken.

- Det är inga föreläsningar utan mer besök där vi pratar och ställer frågor till våra gäster tillsammans med ungdomarna. Om de inte vill eller vågar fråga själva förbereder vi frågelappar som vi använder för att få igång samtalet, berättar Agneta, som nu ser fram emot att se hur temat sport och vårens gäster kommer tas emot av barnen.

- Det känns kul att få Marianne på besök och jag är också nyfiken på hur intresset för golf kommer att vara bland barnen. Det blir en spännande vår! avslutar Agneta.

  • Torsdag 30 januari – Fritidsbanken
  • Torsdag 6 februari – Marianne Ahlborg
  • Torsdag 2 april - Lär dig mer om golf!
  • Tisdag 7 april – Sagoyoga för barn 3-6 år
  • Torsdag 4 juni – Anja Gatu och invigning av Sommarboken

OS märks också på Stadsbiblioteket där det ordnas en Biblioteksolympiad under Sportlovet!

Till bibliotekens kalender

 

Senast granskad 2020-02-11 av Jenny Persson