Två glada killar sitter och håller i varsin bok. I bakgrunden syns en väggmålning med träd och djur. Sagostund på svenska och somaliska med Omar och Arte, varje måndag på Kronan Kulturhus.

Sagostunder med Omar och Arte

Läslust och läsförståelse i fokus på Omars och Artes Sagostunder på Kronan bibliotek.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

- Det viktigaste är att barnen förstår och att de lär sig fler ord, men det är också skoj och skratt på sagostunderna berättar högläsarna.

Varje måndag kl. 16.30 håller Omar och Arte i Sagostund på Kronan bibliotek i det mysiga och fantasifulla Sagorummet. Det är oftast barnens val av bok som gäller och ibland är barnen själva med och läser högt.

Omar och Arte läser bilderböcker på lättläst svenska men översätter kluriga ord som barnen inte förstår till somaliska.

- Efter högläsningen frågar vi alltid barnen vad boken, eller ett kapitel handlat om. Vi tittar på bilder i boken och pratar om handlingen. Det är viktigt att barnen öppnar upp sig och vågar berätta, förklarar Arte.

Innan barnen går hem får de välja ut böcker i biblioteket som de vill att Omar och Arte läser nästa gång.

Sagostunderna är ett tillfälle att träna svenska och upptäcka böckernas spännande värld för både barn och föräldrar, men det finns också Språkcafé vid samma tidpunkt i biblioteket om de vuxna hellre vill vara med på det.

Efter sommarjobbet med ”Sommarskoj”, ett samarbete mellan Eidar och Hyresgästföreningen, är killarna vana vid att jobba med aktiviteter för barn och ungdomar. Men vad är det bästa med att jobba på biblioteket med högläsning?

- Att jobba med barn, det är det roligaste! tycker Omar.

- Böcker var inte riktigt min grej innan, men nu tycker jag att det är mycket roligare att läsa själv. Och jag har blivit bättre på svenska, säger Arte.   

Följ Kronan Kulturhus på Facebook och få information om sagostunder och mycket mer som händer i kulturhuset och på biblioteket!

Senast granskad 2019-10-31 av Jenny Persson