Novemberfestivalen genomförs online

Den 25-års jubilerande filmfestivalen i Trollhättan ställer om till digital livesändning med anledning av Coronapandemin.

Enhet Kultur och fritid Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Kultur och fritid

Novemberfestivalen är Sveriges nationella arena och mötesplats för unga filmare. Filmfestivalen föregås av 19 regionala uttagningar och de bästa kortfilmerna av unga filmare går vidare till den nationella ”finalen” i Trollhättan.

- Vi har tagit beslutet att satsa 100 procent på en digital festival i höst och är laddade inför att skapa en riktigt bra festival med livekänsla som vi kan vara stolta över, säger Torbjörn Jackson, projektledare för festivalen.

Novemberfestivalen online genomförs 20-21 november och kommer, precis som vanligt, bjuda på inspirationsföreläsningar, filmakter, prisutdelning och festligheter. Allt sänds live från Hebeteatern på Folkets Hus Kulturhuset. Festivalens programvärdar Jonas Myrholm och Elin Jonsson håller som vanligt i taktpinnen.

- Vi kommer att skapa en festivalportal där besökarna loggar in sig och deltar i festivalen. Det är här filmerna visas och övriga programpunkter. Det kommer bli en pampig invigning och prisutdelning. Allt streamas live, det kommer inte gå att se något i förhand, förklarar Torbjörn.

Novemberfestivalen är långt ifrån ensam om att ställa om. Frame Filmfestival, som är Västra Götalands regionala uttagning till nationella Novemberfestivalen, genomförs online i september och fler regioner har valt samma väg.

- Vi har haft en nära dialog med alla samarbetspartners och förhoppningen är att det blir lika många filmer som vanligt. Vi har också fått in bidrag från inbjudna internationella festivaler och kommer att visa 10 internationella filmer även i år, avslutar Torbjörn.

Filmfestivalen är öppen för alla att besöka och i år är det gratis att delta i den digitala versionen.

- Att livestreama festivalen öppnar för nya möjligheter ur ett jämställdhets- och delaktighetsperspektiv. Vår förhoppning är att så många som möjligt deltar, både nationellt och internationellt. Begränsningarna gällande publika arrangemang har gett oss möjlighet att utforska en digital visningsform, något som vi även ser kan ge effekter och möjligheter i framtiden, avslutar Ingela Granström, enhetschef på N3.

Novemberfestivalen arrangeras av Trollhättans Stads verksamhet ”N3 - mötesplats för ung kultur” med stöd av Västra Götalandsregionen, Svenska Filminstitutet och Folkets Hus Kulturhuset.

Senast granskad 2020-08-31 av Per Ivarsson