Fyra unga personer står runt en flygel. En manlig pianist sitter på pianostolen. Från vänster: Henrik Kihlman (piano), Magnus Lindegård, Helena Hedman, Viktoria Karlsson, Elin Svenhede.

Musikstudenter höjer kompetensen i Trollhättan

Unga talanger inom klassisk sång och opera gästar N3 och Trollhättan för att delta i Västra Götalandsregionens kompetensutveckling – eller ”repdagar” som sångarna själva säger.

Enhet Kultur och fritid Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Kultur och fritid

Under fyra dagar övar Elin Svenhede, Helena Hedman, Viktoria Karlsson och Magnus Lindegård ackompanjerade av pianisten Henrik Kilhamn. De fyra studenterna, alla från Västra Götaland, har fått chansen att utveckla sin sång inför en framtida professionell karriär.

- Det är vanligt att musikstuderande använder sommaren till att förkovra sig, kanske söker de sig till kurser utomlands. Vi arbetar för att utveckla kulturen och ett sätt kan vara att stötta kulturutövare att förbereda sig för en professionell karriär.  Det känns därför väldigt bra att erbjuda kompetensutveckling på hemmaplan för dessa studenter i sommar, förklarar Maria Lith, musikproducent på Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götalandsregionen.

Till vardags studerar de på Högskolan för scen och musik i Göteborg, Musikhögskolan i Malmö, Vadstena Sång och Pianoakademi och siktet är inställt på en professionell karriär inom den klassiska musiken.

- Under våren har vi studerat och sjungit hemma till inspelningar på grund av Coronapandemin. Nu får vi äntligen sjunga till riktig musik! De förklarar att detta är som en intensivkurs inför hösten och hur bra det är att få det extra öra och bollplank som det innebär att repetera tillsammans med Henrik Kilhamn.

Idén att genomföra dessa repetitionsdagar föddes då Nordic Song Festival på grund av pandemin fick ställa in mästarkurser som skulle ha ägt rum i Trollhättan i augusti.

- Vi ska vara en resurs för de som vill förmedla kultur. När det inte kunde bli de ordinarie kurserna på festivalen, ja då tänkte vi till hur vi kunde erbjuda något alternativ att stödja sångarna från Västra Götaland, avslutar Maria Lith.

Relaterad information

Förvaltningen för Kulturutveckling samlar regional kompetens inom bland annat olika konstformer, natur- och kulturarv, drift av ett antal besöksmål samt kulturella horisontella perspektiv såsom tillgänglighet och barn och unga. Förvaltningen bildades 1 januari 2020 och är en sammanslagning av de tidigare förvaltningarna Kultur i Väst och Västarvet.

Förvaltningen för kulturutveckling

Senast granskad 2020-08-17 av Jenny Persson