Kollage med bilder på artister som ska uppträda på Trollhättan Jazz och Blues. Övre raden från vänster: Bo Sundström (foto: Carl Thorborg), Among Lynx (foto: Sebastian Thorén), Iiro Rantala (foto: Gregor Hohenberg), Sallyswag (foto: Jenniann Johannesson. Nedre raden från vänster: Jeff Jensen Band, Erja Lyytinen, Sharón Clark och Mattias Nilsson (foto: Karina Bernauer), Amanda Ginsburg (foto: Sima Korenivski).

Läs om artisterna och köp biljett till Trollhättan Jazz & Blues

Läs om alla artisterna som kommer till Trollhättans jazz- och bluesfestival på Folkets Hus Kulturhuset 25-26 oktober. Boka biljett redan idag!

Person
ArrangemangsansvarigMarcus Rudström 0520-49 76 29
Enhet Kultur och fritid Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Kultur och fritid

Tider: 
Fredag 25 oktober klockan 17.00-00.30
Lördag 26 oktober klockan 15.00-00.30

Här bokar du festivalpass och dagbiljett

Fredag 25 oktober

Bo Sundström

Bo Sundström tolkar amerikanska jazzrepertoaren på svenska. På albumet ”Mitt dumma jag” gör han egna svenska tolkningar på några utvalda sånger ur den amerikanska jazzrepertoaren. När den släpptes i januari 2018 fick den strålande recensioner.

Bo Sundström är årets pristagare till det prestigefyllda Evert Taubestipendiet med motiveringen:

“Vår pristagare har en förmåga att fånga det lilla ögonblicket, det till synes triviala och göra det till stor poesi. Livsöden likväl som små detaljer fångas i väl avvägda strofer, ofta med finurliga ordvändningar”.

I över 25 år har Bosse med Bo Kaspers Orkester och deras unika sound blivit ett av Sveriges mest uppskattade liveband och med över en miljon sålda album och fem listettor på den svenska albumlistan räknas de till de absolut största namnen på den svenska musikscenen i modern tid.

Bo Sundström på Youtube

Amanda Ginsburg

Jazzsångerskan Amanda Ginsburg är årets grammis-vinnare i kategorin Årets Jazz. Hon har sedan releasen av sitt debutalbum ”Jag har funderat på en sak” (februari 2018) hunnit med mer än många gör under en hel artistkarriär. Först belönades hon med betyg 4 av 5 i Dagens Nyheter. Sedan fortsatte framgångarna med Olle Adolphson-stipendiet och flera tv-inslag, som bland annat i SVT Gokväll och Allsång på Skansen. Hon har nominerats till årets nykomling i P2 Jazzkatten, mottagit Skaps Jazzpris och Stim-stipendium, belönats med fantastiska recensioner och lovord, och har spelat över hela landet för tusentals besökare.

Medverkande: Amanda Ginsburg – sång, Filip Ekestubbe – piano, Ludvig Eriksson – bas, Ludwig Gustavsson – trummor

Amanda Ginsburg på Youtube

Bror Gunnar Jansson

True crime i musikform. Det kan en kalla Bror Gunnar Janssons fjärde album ”They Found My Body In A Bag” som centrerar sig kring ett antal olika mordfall med svensk koppling. På så sätt skiljer det sig från hans tidigare album, på vilka han främst gjort låtar utifrån påhittade historier och karaktärer placerade i ett parallellt universum. Även musikaliskt har den nya skivan till viss del ett nytt sound, då han tagit ett steg längre in i grunge och rock’n’roll-doftande mark medan han hållit kvar andra foten i blues och folk-myllan.

Bror Gunnar Jansson har tagit kritiker och publiken med storm och klivit rakt ut i rampljuset.

”Gör succé i På spåret ++++” – Aftonbladet. ”Dags att bluesdoldisen kliver in i rampljuset” – Gaffa
”Ett 10-talets bluesfenomen” – P1 Kultur. ”Febrig närvaro… Det är själ, melodi, kraft, tragik och skönhet i en tilltalande blandning.” – Nya Wermlands tidning.

Dessutom Manifestpris-vinnare för årets ”Singer/songwriter” 2017 samt vinnare av SKAPs bluespris 2018. 

Bror Gunnar Jansson på Youtube

Rymden

Rymden är en ny supertrio från tre musikaliska mästare som alltid vill experimentera och utmana. Norske pianisten Bugge Wesseltoft revolutionerade nittiotalsjazzen med albumet New Conception of Jazz. Parallellt med det bröt e.s.t. (Esbjörn Svensson Trio) ny mark med sitt distinkta sound och sin tydliga vilja att ständigt ta jazzen framåt. Med nya pianotrion Rymden gör de gemensam sak.

Bugge Wesseltoft saknade pianotriokonceptet. Så mycket att han bestämde sig för att göra något åt saken. Han lyfte luren och bjöd in Dan Berglund och Magnus Öström (som tillsammans med tragiskt förolyckade Esbjörn Svensson utgjorde e.s.t.) till ett nytt musikaliskt samarbete. Detta samarbete blandar melankoliskt och atmosfäriskt sångskrivande, dramatiskt laddade rytmer och virtuost framförd jazz på högsta nivå. De kallar sig Rymden – och bara namnet säger väl något om hur universellt storslaget detta projekt är.

Kom och njut musik influerad av modern jazz, Bach, film- och rockmusik. Skandinavisk jazz är redo att ta steget in i rymdåldern!

Medverkande: Bugge Wesseltoft – piano, keyboards, Dan Berglund – bas, Magnus Öström – trummor

Rymden på Youtube

AMONG LYNX

Med en rå kaxighet spelar svenska Roots rock-bandet AMONG LYNX efter devisen tungt, svängigt och smutsigt. Genom att experimentera med gammalt och nytt, rock och pop, skapar de en ny bluesdoftande pop-genre som domineras av kraftfulla feministiska texter.

” Framförallt vill vi uppmuntra kvinnliga musiker och den kvinnliga publiken till att låta sig inspireras av genren”.

Deras musik kännetecknas av Evami Ringqvists solida Rock’n’roll-röst, Elin ”Luffar Lo” Öbergs melankoliska munspel, Moa Brandts djärva slidegitarr och Tove Brandts virtuosa och rytmiska kontrabas.

Among Lynx på Youtube

Jeff Jensen band

Jeff Jensen är ett aktat bluesnamn över hela världen och förra året nominerades han till Blues Blast Awards. Jeff Jensen har legat högt på blueslistor snart sagt överallt med sitt senaste skivsläpp, ”Morose Elephant”. Jeff Jensen scenframträdande beskrivs av recensenter som;

”ett dynamiskt drag av artisteri som genomsyras av musikalitet och som innehåller en spektakulär balans mellan eld och is, med ett fast grepp om traditionen samtidigt som den erbjuder en ny röst och ett nytt uttryck.”

Medverkande: Jeff Jensen – sång, gitarr, Bill Ruffino – bas, David Green - trummor

Jeff Jensen Band på Youtube

Lördag 26 oktober

Erja Lyytinen

Erja Lyytinen är Finlands bluesdrottning och en fenomenal bluesgitarrist. Med en närmast hypnotisk scenutstrålning för Erja Lyytinen samman hårdkokt blues och själfull rhythm 'n blues med osviklig känsla för delikata melodier och råbarkat driv. Live på scenen exploderar Erja Lyytinen i den finska variant av blues som en gång formades i Mississippis delta. Dessutom är hon nästan galet bra på slidegitarr. Hon räknas som den främsta kvinnliga slidegitarristen i Europa.

Erja Lyytinen på Youtube

Iiro Rantala

Finländska jazzpianisten och kompositören Iiro Rantala är "ett naturfenomen på tangenter" (tyska jazztidningen Jazzthing); om vilken den New York-baserade pianisten Gil Goldstein sa:

 "Iiro Rantala är en pianistisk sensation som gör det starkaste fallet jag vet att tro på reinkarnation, eftersom hans pianistiska teknik och musikaliska känslighet talar om djup som omöjligt kan ha uppnåtts ensam i denna livstid ".

Rantala förknippas ofta med kända finska jazztrion Töykeät. Solokarriären startade med hans ACT-debut 2011 med "Lost Heroes" som representerar hans personliga hyllning till alla de enastående musiker i historien som han inspireras av. Förutom berömda jazzmusiker som Esbjörn Svensson, Oscar Peterson, Bill Evans eller Jaco Pastorius, ägnar han också melodier till operasångaren Luciano Pavarotti eller kompositören Jean Sibelius. Fler album har följt sedan dess, bland annat det tredje soloalbumet som är en hyllning till Finland; mentaliteten, humorn och melankolin i den speciella finska själen.

Iiro Rantala på Youtube

Wentus bluesband

Wentus Blues Band, Finlands mesta och bästa rhythm & bluesorkester har nu över trettio år och tusentals gig på nacken. Wentus Blues Band har fått gå igenom något man kan kalla för bluesens universitet, eftersom de ofta agerat kompband åt ett flertal amerikanska musiker på turné i Europa.

Åren har gått, många av dessa legender har gått bort och samtidigt har bandets ambitioner växt och de har hittat sin egen väg. De har blivit en av de bästa blues liveakterna i Skandinavien, soundet har hittats och Wentus Blues Band har spelat in kritikerrosade album i både USA och Europa.

Medverkande: Juho Kinaret – sång, Robban Hagnäs – bas, Nika Riippa – gitarr, Kim ”Hiding” Vikman - gitarr, Daniel Hjerppe – trummor, Pekka Gröhn – keyboard

Wentus Blues Band på Youtube

Sallswag

Sallyswag är en musikalisk käftsmäll, ett färgsprakande, sceniskt liveband och musikkollektiv. Blixtrande solistiska inslag, tunga grooves och feministiska budskap formar bandet och de utgör en unik akt som saknar motsvarighet i musiksverige. Medlemmarna har rötter i dancehall, r’n’b/hiphop, pop/jazz, balkan/oriental, afro och svensk folkmusik.

Allt började vintern 2013 då violinisten och riksspelmannen Erika Risinger bestämde sig för att starta sitt drömband. Hon letade upp de coolaste och bästa musikerna hon kunde hitta. Resultatet blev nio personer starka Sallyswag.

Sedan startskottet har Sallyswag spelat på bejublade konserter över hela landet. Förra sommaren märktes bl a spelningar på Öland Roots och Euro Pride i Göteborg.

Medverkande: Sanna Eriksson – sång, Aurelia Dey – sång, Erika Risinger – fiol, Ebba Wigren – trumset, Nadia Hamouchi – trumpet, Anna Malmström – klarinett, basklarinett , Paulina Moberg – trombon, Sanna Sikborn Erixon – elgitarr, Tove Brandt – elbas.

Sallyswag på Youtube

Cæcilie Norby – Sisters in Jazz

Cæcilie Norby har samlat en musikalisk styrka i ”Sister in Jazz” som består av några av de mest dynamiska och diversifierade kvinnliga musikerna på den europeiska jazzscenen. I januari 2019 kom det nya album som hyllar kvinnor inom jazzen.

Cæcilie Norby sjunger formidabelt, både i betydelsen fenomenalt och att hon formar sångerna till sina. Cæcilie Norby har en imponerande karriär med nedslag inom klassisk musik, pop, rock och jazz. Sedan 90-talet har jazzen varit dominerande genre för henne och hon har fått många utmärkelser.

Medverkande: Cæcilie Norby – sång, Rita Marcotulli - piano, Nicole Johännetgen - saxofon, Hildegunn Øiseth - trumpet, Dorota Piotrowska - trummor, Kristin Korb - bas

Cæcilie Norby på Youtube

Olli Soikkeli trio

New York-baserade gypsyjazzfenomenet Olli Soikkeli från Karelen i Finland har gjort en kometkarriär inom jazzen och mottagit strålande recensioner och ovationer i USA. Olli började spela gitarr vid 12 års ålder och trots att han bara är 26 år har Olli redan turnerat över stora delar av världen och spelat med artister som Bucky Pizzarelli, Stochelo Rosenberg, Tommy Emmanuel, Andreas Öberg, Cyrille Aimee, Anat Cohen, och Antti Sarpila och uppträtt på legendariska scener som Birdland Jazz Club, Blue Note och Lincoln Center

Olli Soikkeli trio på Youtube

Sharón Clark med pianisten Mattias Nilsson

Den amerikanska jazzsångerskan Sharón Clark från Washington DC har kallats Sarah Vaughans arvtagerska och spelar för utsålda konserter. Sharón Clark sjunger jazz ur den afroamerikanska musikhistorien, musik med anknytning till kvinnliga förebilder som Billie Holiday, Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald, Mahalia Jackson och Aretha Franklin.

Sharón Clark har gjort flera internationella turnéer under de senaste åren och framträtt som solist med bland annat Smithsonian Jazz Masterworks Orchestra, Richmond Symphony och Baltimore Symphony.

“Whatever she’s performing, Clark gives each song a very personal interpretation that nevertheless recalls the very best of female jazz singers...” Times Square Chronicles

Medverkande; Sharón Clark - sång / US, Mattias Nilsson - piano / SE, Jimmi Roger Pedersen - kontrabas / DK, Rod Youngs - trummor / UK.

Sharon Clark på Youtube

Arrangör

Festivalen arrangeras av Trollhättans Stad, Trollhättans Jazzförening, Blue Chain Vänersborg, Kultur i Väst och Folkets Hus Kulturhuset med stöd från Region Västra Götaland. 

Senast granskad 2019-09-03 av Jenny Persson