Kulturpris och Kulturstipendium

Vem tycker du bör få Trollhättans Stads årliga Kulturpris? Skicka in ditt förslag med motivering! Är du kulturarbetare och vill utveckla dig vidare? Sök vårt kulturstipendium.

Enhet Kultur och fritid Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Kultur och fritid

Kulturpriset 2020

Kulturpriset delas ut till person eller grupp för förtjänstfull gärning inom det kulturella verksamhetsområdet.

Kom ihåg att motivera tydligt varför din kandidat bör få kulturpriset!

Kulturstipendium 2020

Kulturstipendiet är ett arbets-, rese- eller studiestipendium för kulturarbetare i vidare utbildningssyfte, inte för grundutbildning.

När du ansöker om kulturstipendiet ska dina meriter och planer för vidareutbildning vara tydliga i ansökan.

Pris och stipendium delas ut till personer bosatta inom kommunen eller som genom sin verksamhet har eller har haft en nära anknytning.

Kulturpristagare och kulturstipendiat utses av Kultur- och fritidsnämnden. Utdelningen sker på årets sista möte i Kommunfullmäktige.

Förslag och ansökan lämnas in senast 18 oktober 2019 till:

E-post: kulturfritid@trollhattan.se

Postadress: Trollhättans Stad, Kultur- och fritidsförvaltningen, 461 83 TROLLHÄTTAN

Kulturpris och kulturstipendium 2019

Kultur- och fritidsnämnden tilldelade Trollhättans Stads Kulturpris 2019 till Jörgen Carlsson och till Hans-Olof ”Tjolle” Svensson.

Violinisten och folkmusikern Jack Johansson fick Trollhättans Stads Kulturstipendium 2019 för att ytterligare fördjupa sitt konstnärskap.

Jörgen Carlsson

Med hårt arbete och målmedvetenhet har Jörgen Carlsson tagit sig från replokalen Blå Huset på Kronogården till de allra största scenerna och samarbeten med de allra största artisterna.  Sedan 10 år tillbaka är Jörgen en av medlemmarna i bandet Gov´t Mule.

Med sitt tunga men ändå lättrörliga och flyhänta basspel och sin lyhördhet för det specifika musikaliska sammanhanget är han en uppskattad och eftertraktad musiker.

Jörgen är sedan 1991 boende i Los Angeles. Men trots det geografiska avståndet, ett intensivt turnerande och arbetet som producent i den egna studion, gästar han regelbundet Trollhättan och bjuder generöst på sig själv och sin musik. För detta får Jörgen Trollhättans Stads Kulturpris 2019.

Hans-Olof "Tjolle” Svensson

Hans-Olof Svensson, eller ”Tjolle” som han är känd som hos de flesta trollhättebor, får Trollhättans Stads Kulturpris 2019 för sitt mångåriga och hängivna arbete som körledare.

Hans-Olof har genom åren lett ett stort antal skolkörer i projekt, ofta med gospeln som grund och med internationella inslag och kopplingar. Han har varit mannen bakom Våga Sjunga Kören och som extraordinär musikalisk ledare för Syskonringen oförtrutet arbetat för allas rätt och möjlighet att vara med och sjunga. Extraordinär är verkligen det rätta ordet i sammanhanget för här talar vi om ett engagemang långt utöver det vanliga.

Senast granskad 2019-09-18 av Jenny Persson