"Jag har ett underbart jobb"

Han utbildade sig till målare, men efter många år i yrket gick han in i väggen vid millennieskiftet. Så småningom reste han sig, och sedan 2002 heter arbetsgivaren Trollhättans Stad där han nu jobbar som anläggningsreparatör. – Det är ett helt underbart jobb, säger Krister Gunnarsson Fasth.

Alla medarbetare har sin unika historia, sin väg till hur de hamnade här. Den nu 51-årige anläggningsreparatören Krister Gunnarsson Fast hade definitivt inte siktet inställt på Trollhättans Stad i sina ungdomsår.
– Jag gick på Strömkarlsskolan, nuvarande MÅG, där jag utbildade mig till målare. Och jag fick jobb direkt, berättar Krister.

Gick in i väggen

Han följde den utstakade vägen, och arbetade som målare fram till 2 000 ungefär. Då hände något tråkigt.
– Jag gick in i väggen. Det tog stopp helt enkelt, förklarar Krister.
En tuff period följde, men tack vare ett väldigt bra stöd från nära och kära, läkare och Försäkringskassan påbörjades resan tillbaka. Nästa steg på den resan blev Trollhättans Stad.
– Min fru träffade på en kompis som arbetade på Slättbergsbanan. Han berättade att de behövde förstärkning och frågade henne om jag var tillgänglig, så jag fick börja arbetsträna där ett par timmar i veckan.

Ansvarar för 19 idrottshallar

Snart ökade han upp antalet timmar, sedan stöttade han upp på stadsbiblioteket som vaktmästare innan han 2002 fick en fast tjänst som vaktmästare fördelat på den då nybyggda Torsbohallen och Slättbergsbanan.
Så flöt arbetet på fram till 2014 då ansvaret för idrottshallar flyttades från Utbildningsförvaltningen till Kultur- och fritidsförvaltningen, vilket innebar att Krister sedan dess tillhör en liten enhet med ansvar för kommunens idrottshallar och titeln han bär är anläggningsreparatör.
Utgångspunkten för verksamheten är undervåningen på Polhemshallen, där enheten har ett litet kontorsutrymme samt en liten verkstad för enklare reparationsarbeten.

Hur kan en arbetsdag se ut?

– Vi börjar här klockan 07:00, och sedan har vi 19 idrottshallar som ska besökas. Vi ska kontrollera så att förråden och övriga utrymmen ser bra ut, säger Krister och fortsätter:
– Det finns alltid något att göra. Om jag exempelvis är i Syltehallen för att byta lysrör i ett omklädningsrum kan det dyka upp ytterligare fem–sex saker att göra där. Det kan vara en lokalvårdare som berättar att det är stopp i en toalett. Vi har också mycket kontakt med lärare, vilket inte är så konstigt eftersom de använder mycket av vårt material.

Stort idrottsintresse

Krister har en oerhört positiv syn på sin roll och på det arbete som han utför.
– Det är ju fantastiskt egentligen att det blev så här … jag har ett helt underbart jobb. Jag har alltid varit idrottsintresserad, varit tränare och alltid jobbat med ungdomar. Jag får träffa många människor, och det är så glädjande att få jobba med något som man tycker så mycket om, säger Krister och avslutar:
– Det är en liten dröm att få arbeta där idrott finns med i bilden, för då händer det alltid någonting.

Senast granskad 2019-01-01 av Per Ivarsson