Fortsatt satsning på rikt friluftsliv

Än är det vinter och marken i skogen är sank eller frusen, men snart kommer våren när ljuset silar in mellan träden och vitsipporna blommar i överfl öd. Då längtar vi ut i naturen. Trollhättans Stad fortsätter att satsa för ett rikt friluftsliv och under de senaste åren har vår stolthet – Edsvidsleden - fått en rejäl upprustning.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Ny ledmärkning, nya skyltar, spångar, trappor, broar och rastplatser har höjt kvaliteten på vandringsleden som lockar turister, motionerande invånare, hundägare och traillöpare på elitnivå. I vår ger de sig ut på en led som är i toppskick.
– Det är en hisnande och rogivande miljö med ett fantastiskt vackert landskap. Man tröttnar aldrig, det är något nytt runt varje hörn. Jag har sprungit leden med ihop med skidåkare från hela världen och alla imponeras över dess natur, säger Robert Stenberg, områdeschef för idrott och friluftsliv.

Riksintresse

Edsvidsleden anlades för snart 20 år sedan. Den går genom Älvrummet som är av riksintresse för naturvård, kulturmiljövård och friluftsliv och delar av området är skyddat som naturreservat. Här vandrar du alldelesvid älvkanten, kämpar dig upp för branta stigningar, trampar på stigar omgärdade av vitsippor om våren, äter din matsäck med magnifik utsikt över älven och fälten.

Naturvårdslaget har arbetat hårt för att bidra till upprustningen av Edsvidsleden

Bildtext: Naturvårdslaget har arbetat hårt för att bidra till upprustningen av Edsvidsleden. Foto: Naturvårdslaget.

För att hålla friluftsområden tillgängliga och i gott skick krävs det investeringar och arbetsinsatser. Kultur- och fritidsförvaltningen har under de senaste åren satsat på just Edsvidsleden och tack vare Naturvårdslaget har broar och sittplatser kommit på plats i den utmanande naturen.
– Naturvårdslaget gör en fantastisk insats. Ingenting är omöjligt och de engagerar sig verkligen och jobbar med respekt för naturen. En oerhört viktig resurs för flera förvaltningar, säger Robert.

Friluftskarta och friluftsplan

Självklart är det inte bara naturområdet runt älven som erbjuder goda möjligheter att vistas naturen. Trollhättan har många fina friluftsområden och motionsspår som bland annat är utmärkta i den nya friluftskartan. En ny friluftsplan är under arbete för att säkerställaframtidens naturtillgång och friluftsliv i kommunen.

Vilka andra friluftspärlor rekommenderar du till någon som inte känner till vad Trollhättan har att erbjuda?

– Området runt Smörsömlingen i Sjuntorp. Naturen runt sjön är underbar och vattnet är klart och fint. Perfekt bad från klippor.
– Kultur- och naturstigen vid sjön Trehörningen (Sjölandasjön), i området Björkås och Baggeryr. En 7 kilometer otroligt fin led med rastplatser. En pärla längs leden är borgen Aftonfrid.

Foto, bildspel: Joachim Nywall

I senaste numret av Svenska Turistföreningen finns ett reportage om Edsvidsleden:
Turist.se 

Relaterad information

Visste du att ...

  • Aktiv Öresjö anordnar trailrun på Edsvidsleden varje vår sedan mer än 10 år tillbaka.
  • TSOK ger ut kartan Hitta ut – en enkel form av orientering för alla i Trollhättan.
  • Friluftsfrämjandet i Trollhättan anordnar friluftsäventyr som ofta utgår från friluftsgården i Öresjö.
Senast granskad 2020-02-27 av Per Ivarsson