Folk köar utanför biblioteket i väntan på sin tur .

Bokhjältar under pandemin

Strax före jul stängde biblioteken i Trollhättan tillfälligt på grund av smittläget, men det har inte hindrat böckerna från att lämna biblioteken och glädja många läsare under dessa månader. Våra bokhjältar har slagit rekord efter rekord på stegmätarna och försett trollhätteborna med litteratur – i ur och skur. – ”Nu har ni räddat min jul” ja det känns ju såklart väldigt gott att höra sådana värmande ord från en låntagare efter att vi utökade våra tjänster i samband med stängningen, berättar Annika Övermyr, enhetschef på Stadsbiblioteket.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Bakom de stängda dörrarna har det varit full fart på personalen som plockat ihop takeaway-kassar på beställning. Tre gånger om dagen har de stått utanför biblioteket och lämnat ut kassar och hämtat reserverade böcker.
– När en låntagare kommit för att hämta sin reserverade bok har vi tagit emot lånekortet, sprungit in och lånat boken, och sedan lämnat över den utomhus. Det har blivit många vändor vid varje utlämningstillfälle, beskriver Annika. 

Telefonen har gått varm med önskemål och det har varit ett pussel att få ihop takeaway-kassar enligt önskemål. Ibland har det fått bli liknande böcker när önskad bok varit utlånad.
– Det har varit en intensiv dialog på telefon och mejl, men fler har också hittat till vår digitala katalog och reserverar böcker den vägen nu, vilket är väldigt positivt.

Bokbussen – ännu mer poppis

Fler har också valt att låna i sitt närområde. Bokbussen har rullat hela tiden och utlåningen via bussen har ökat. Även här har böcker överlämnats utomhus. 
Biblioteken erbjuder mer än böcker och media, det är också en livsviktig funktion för personer som inte har tillgång till dator, skrivare eller internet. Ett faktum som blev tydligt under stängningen. 
– Det var en stor lättnad när vi kunde öppna upp för tidsbokning av datorer, det gjorde stor skillnad för många. Det är många som är i ett digitalt utanförskap och verkligen behöver tillgång till dator och skrivare.

Nästan 20 000 utlån trots stängda dörrar

Under den stängda perioden har biblioteken hanterat 18 660 utlån! 
– Visst har det varit högt tempo i en ovan arbetssituation och tufft ibland med besvikelse bland våra besökare att biblioteken varit stängda. Men också mycket tacksamhet och framförallt inspirerande att vi kunnat ställa om snabbt och tillsammans hålla igång verksamheten på ett bra sätt, avslutar Annika. 

Senast granskad 2021-03-03 av PERIVA