Bibliotekets höstprogram

Trollhättans bibliotek erbjuder ett intressant program för vuxna med föreläsningar, högläsning, samtalscafé, bokcirklar, musik, kunskap om digitala frågor och mycket mer.

Enhet Kultur och fritid Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Kultur och fritid

Program vuxen


Med reservation för ändringar. Aktuellt program på www.bibliotek.trollhattan.se 

Oktober

Tisdag 1/10 Författarbesök: Helena von Zweigbergk

Helena von Zweigbergk, författare och journalist, inledde författarkarriären med deckarserien om fängelseprästen, Ingrid Carlberg i boken ”Det Gud inte såg” (2001), vilken blev en stor succé och såldes till flera länder. Med Ur vulkanens mun (2008) fick hon också ett brett genomslag. 2018 kom romanen ”Totalskada” där vi får träffa Anna och Xavier. Den handlar om vad som händer när avståndet växer efter ett långt äktenskap. Samtidigt är Helena von Zweigbergk också aktuell med boken ”Grejen med saker” där hon undersöker vårt förhållande till konsumtion.

Arrangeras med stöd av Västra Götalandsregionen.

Onsdag 2/10 kl. 13.30-14.30 Grupphandledning IT – Appar

Har du en smartphone men är osäker på hur man laddar ner en app eller vilka appar som är bra att ha? Denna gång går vi igenom allt som har med appar att göra.

Fredag 4/10 kl. 15-16.30 Roliga och användbara appar – för dig med läs- och skrivsvårigheter

Kom och testa roliga och användbara appar för dig som har svårt att läsa eller skriva. Vi visar apparna och du får testa själv!

Legimus (läs med öronen), Creazas (gör dina egna berättelser), Prizmo Go (ta kort och få texten uppläst) Evernote (gör anteckningar)

Kanelbullens dag: Vi bjuder på kanelbulle och saft!

Ingen föranmälan. Alla är välkomna! Vid frågor kontakta Sara Tröen, sara.troen@trollhattan.se.

Medarrangör: Dyslexiförbundet Fyrstad

Lördag 5/10 kl. 11-14 Läs för Läshunden Isa!

Kom och läs för läshunden Isa! En läshund är en kompis som lyssnar och finns där som en mjuk, tillgiven vän som bidrar med lugn och trygghet. Det är barnet och hunden som läser, hundföraren finns i bakgrunden som ett stöd och hundens ”röst”. Föräldrar och syskon är inte med under lässtunden.

Angående allergier: Isa är en bichon havanaise, en icke-fällande hundras. Hon kommer att vara nyschamponerad vid lässtunden.

För dig mellan 6 – 12 år.

Föranmälan. Ring 0520-49 76 50 eller skicka e-post till stadsbiblioteket@trollhattan.se eller sara.troen@trollhattan.se för 15 minuter med Isa. Begränsat antal platser.

För mer information skicka e-post till sara.troen@trollhattan.se

Måndag 7/10 kl. 13.30-14.30 IT-termer

Grupphandledning om IT-termer och begrepp. Vi förklarar vad IT-relaterade begrepp som webbläsare och bluetooth innebär. Plats: Studierummet, Stadsbiblioteket.

Tisdag 8/10 kl. 13.30-14.30 Data detox

Facebook och Google är bara några av de stora IT-företag som lagrar uppgifter om sina användare – men det finns saker man kan göra för att ta kontroll över sin personliga information. Data detox är en metod för att göra detta, ett åttadagarsprogram där du tar ett steg varje dag mot bättre säkerhet på nätet. Vi går igenom hur man gör och du får med dig ett data detox-kit hem.  

Onsdag 9/10 kl. 13.30-14.30 Grupphandledning IT – Ipad

Har du en Ipad eller vill skaffa en, men är osäker på hur det fungerar? Vi går igenom grunderna och några av de mest användbara funktionerna.

Onsdag 9/10 kl. 17.30-19.00 Café Planet

En mötesplats för samtal med fokus på miljö och klimat för en hållbar framtid. Avstamp görs i FN:s globala mål för hållbar utveckling. Vid detta tillfälle är temat ”Kan vi äta oss till en mer hållbar värld?”

Plats: Studierummet, Stadsbiblioteket.

Arrangör: Studiefrämjandet

Torsdag 10/10 kl. 13.30-15.30 Välfärdsteknik – Diskutera med oss om morgondagens omsorg och digital teknik

Välfärdsteknik är digital teknik som används för att få ökad trygghet, självständighet och delaktighet.

Trollhättans stad arbetar för att införa välfärdsteknik för att öka förutsättningarna för självständighet, delaktighet och trygghet för den enskilde och för att förbättra och utveckla omsorgen.

Kom och fika med personerna som driver projektet och berätta hur du önskar att framtidens omsorg ska se ut och diskutera hur digital teknik kan vara ett stöd i ditt vardagsliv!

Ingen anmälan. Vi bjuder på kaffe och kaka.

OBS! Plats: bibliotekets entré.

Torsdag 10/10 kl. 18-19 Bokcirkel – ”Jag for ner till bror” av Karin Smirnoff

Var med i bibliotekets öppna bokcirkel! Alla som läst aktuell bok är välkomna att komma och prata om den över en fika. Plats: Studierummet, Stadsbiblioteket.

Tisdag 15/10 kl. 13-14 Klassiska kompositörer: Josef Martin Kraus

Rolf Elamsson håller föredrag och spelar upp musik i serien ”Klassiska kompositörer”.

Onsdag 16/10 kl. 13.30-14.30 Grupphandledning IT – E-böcker

Nyfiken på e-böcker eller e-ljudböcker? Vi pratar om hur man lånar e-böcker från biblioteket, appen Biblio och även andra sätt att läsa/lyssna på e-böcker och e-ljudböcker.

Onsdag 16/10 kl. 17.00-18.30 Lyrikcirkel

Öppen lyrikcirkel för dig som läser, skriver eller vill lyssna på lyrik.

Medarrangör: Studiefrämjandet

Torsdag 17/10 kl. 18 Öppen scen

Biblioteket arrangerar ”Öppen scen” i samarbete med Studiefrämjandet och alla former av uttryck är välkomna. Läs en dikt, dansa, spela en låt - bara fantasin sätter gränsen! Vi räknar med cirka 10 minuter per framträdande. Välkomna att uppträda eller bara ta en fika och lyssna!

Anmälan till helena.sundstrom@trollhattan.se eller i bibliotekets informationsdisk senast den 14/10. Uppge kontaktuppgifter samt vad ni planerar att göra på scenen.

Lördag 19/10 kl. 11.00-12.00 Lunchkonsert med pianisten Kurt Wiklander

Måndag 21/10 kl. 14-15.30 Högläsning med afternoon tea

Välkomna till Stadsbiblioteket för en stund med trivsam högläsning och afternoon tea. Biblioteket bjuder på afternoon tea! Högläsare denna gång är Marita Cato.

Obs! Föranmälan. Begränsat antal platser. Ring 0520-49 76 50, skicka e-post till sara.troen@trollhattan.se, eller anmäl i bibliotekets informationsdisk att du vill komma.

Tisdag 22/10 Föredrag om de stora guldrusherna med Lars Gunnarson

Bilder, berättelser och film om hur de stora guldrusherna i Nordamerika under 1800-talet startade och hur en femtonårig pojke från Dalsland kom att vara mycket delaktig i starten av en av guldrusherna.

Föranmälan på telefon 0520-497650 eller i bibliotekets informationsdisk.

Onsdag 23/10 kl. 13.30-14.30 Grupphandledning IT – Handla på nätet

Är du nyfiken på att handla på nätet men vet inte hur man gör? Vi tittar närmare på betalningsmetoder och bra webbplatser att handla ifrån, och pratar om vad man ska tänka på vid online-köp.

Onsdag 23/10 kl.17.30 Fika med: Coompanion, företagsrådgivare Lotta Forslind, Starta företag - utan företag

Egenanställning är ett enkelt sätt för dig att ta uppdrag, fakturera kunder och tjäna pengar - utan att starta företag! För dig med idéer om tjänster du kan sälja.

Lotta Forslind är företagsrådgivare med många års erfarenhet och jobbar på Coompanion i Fyrbodal. Lotta kommer att berätta om konceptet egenanställning och hur du kan använda dig av det.

Välkommen till ett samtalscafé på Stadsbiblioteket. Vi fikar ihop och samtalar om olika ämnen.

Arrangör: Trollhättans Stad, Trollhättans Stadsbibliotek, Studieförbundet Vuxenskolan, Mötesplats för kvinnor och Rädda Barnen

Onsdag 23/10 kl. 16-19 Prova på släktforskning

Kom igång med din släktforskning med hjälp av Trollhättebygdens släktforskare. För nybörjare, men även du som hållit på ett tag är välkommen att ställa frågor.

Arrangör: Trollhättebygdens Släktforskare

Torsdag 24/10 kl. 18 Det gäller livet: Niclas Christoffer

Onsdag 30/10 kl. 13.30-14.30 Grupphandledning IT – Boka resor

Ressugen? Vill du boka flyg, tåg eller hotell på nätet men vet inte hur man gör? Vi visar hur det fungerar.

Tisdag 29/10 kl. 13.30-15 Handarbetscafé + pyssel

November

Tisdag 5/11 kl. 13-14 Klassiska kompositörer: Franz Berwald

Rolf Elamsson håller föredrag och spelar upp musik i serien ”Klassiska kompositörer”.

Onsdag 6/11 kl.17.30 Fika med: Ulf Martinsson talar om Auschwitz

I spåren efter två av Europas folkmord: Auschwitz och Srebrenica. Ulf Martinsson reflekterar och visar bilder utifrån sina erfarenheter som lärare, författare och debattör.

2017 belönades Ulf Martinsson med Hédi Frieds lärarpris för sitt arbete mot rasism, antisemitism och främlingsfientlighet.

Välkommen till ett samtalscafé på Stadsbiblioteket. Vi samtalar och fikar ihop.

Arrangör: Trollhättans Stad, Trollhättans Stadsbibliotek Studieförbundet Vuxenskolan, Mötesplats för kvinnor och Rädda Barnen

Måndag 11/11 kl. 14-15.30 Högläsning med afternoon tea

En trivsam stund med högläsning och afternoon tea. Biblioteket bjuder på afternoon tea! Högläsare: Jonas Torrestad.

Obs! Föranmälan. Ring 0520-49 76 50, skicka e-post till sara.troen@trollhattan.se, eller anmäl i disken att du vill komma. Begränsat antal platser.

Onsdag 13/11 kl. 17.00 Lyrikcirkel

Öppen lyrikcirkel för dig som läser, skriver eller vill lyssna på lyrik.

Medarrangör: Studiefrämjandet

Torsdag 14/11 kl. 18-19 Bokcirkel – ”Flickorna” av Emma Cline

Var med i bibliotekets öppna bokcirkel! Alla som läst aktuell bok är välkomna att komma och prata om den över en fika.

Tisdag 19/11 kl. 18.00  Om Hjulkvarns historia 

Jonas Lundberg berättar om Hjulkvarn i Trollhättan och stadsdelens historia.

Föranmälan på telefon 0520-497650 eller i bibliotekets informationsdisk.

Onsdag 20/11 kl. 17.30-19.00  Café Planet

En mötesplats för samtal med fokus på miljö och klimat för en hållbar framtid. Avstamp görs i FN:s globala mål för hållbar utveckling. Denna gång kretsar temat kring FN-ländernas globala mål, framtiden och barns rättigheter.

Plats: Studierummet, Stadsbiblioteket.

Arrangör: Studiefrämjandet.

Onsdag 20/11 kl. 16-19 Prova på släktforskning

Kom igång med din släktforskning med hjälp av Trollhättebygdens släktforskare. För nybörjare, men även du som hållit på ett tag är välkommen att ställa frågor.

Arrangör: Trollhättebygdens Släktforskare

Tisdag 26/11 kl. 18-19.30 Vad finns egentligen i din mobiltelefon?

Konsumtionen av elektronik ökar, elektronik är den snabbast växande avfallsströmmen i Europa. På den här föreläsningen får du lära dig om elektronik, elektronikavfall och sällsynta jordartsmetaller och vilket miljöavtryck de egentligen ger.

Tova Andersson från IVL Svenska Miljöinstitutet berättar om vad som faktiskt ingår i en mobiltelefon, var materialet kommer ifrån och vilken miljöpåverkan både tillverkningen och avfallet ger. Du kommer få höra mer om kritiska material och hur känslig tillgången av den här typen av material är i världen idag.

Arrangör: Trollhättans naturskyddsförening i samverkan med Trollhättans Stadsbibliotek.

Lördag 30/11 kl. 11-12 Lunchkonsert med pianisten Kurt Wiklander i Kulturbaren

December

Tisdag 3/12 kl. 18-19.30 Forum för poesi & prosa med Monika Fagerholm och David Vikgren

Monika Fagerholm är en finlandssvensk författare. Den första romanen, ”Underbara kvinnor vid vatten”, kom 1994 har beskrivits som en modern klassiker. 2005 belönades hon med Augustpriset för romanen ”Den amerikanska flickan”. I höst är hon aktuell med romanen ”Vem dödade Bambi?” en berättelse om kvinnlig vänskap och konkurrens, om pojkar prisgivna åt varandra och om familjer som går sönder.  

David Vikgren har sedan debuten 2002 med ”För en framtida antropologisk forskning” kommit att etablera sig som en av de mest egensinniga poeterna av sin generation. I höst utkommer han med en ny, efterlängtad diktsamling - ”Materialvägensägen”. Uttrycket materialvägen kommer av de stigar som rallarna trampade upp under anläggandet av järnvägen genom Norrbotten och Lappland.

Plats: Scenrummet, Stadsbiblioteket.

Arrangör: Forum för poesi och prosa, Folkuniversitetet och Trollhättans Stadsbibliotek.

Lördag 7/12 kl. 11-12 Pianisten Kurt Wiklander spelar julmusik

Plats: Scenrummet, Stadsbiblioteket

Måndag 9/12 kl. 14-15.30 Högläsning med afternoon tea

En trivsam stund med högläsning och afternoon tea. Biblioteket bjuder på afternoon tea! Högläsare denna gång är Margareta Ahlborg.

Obs! Föranmälan. Ring 0520-49 76 50, maila sara.troen@trollhattan.se, eller anmäl i disken att du vill komma. Begränsat antal platser.

Onsdag 11/12 kl. 17-18.30 Lyrikcirkel

Öppen lyrikcirkel för dig som läser, skriver eller vill lyssna på lyrik.

Medarrangör: Studiefrämjandet

Torsdag 12/12 kl. 18-19 Bokcirkel – ”De dubbelt så bra” av Bengt Ohlsson

Var med i bibliotekets öppna bokcirkel! Alla som läst aktuell bok är välkomna att komma och prata om den över en fika.

Plats: Studierummet, Stadsbiblioteket.

Senast granskad 2019-10-18 av Jenny Persson