Metallskulptur står ovanpå en hög låda i corténstål. Foto: Anders Nicander

APEX

Nära kanalen ligger Innovatumområdet. Här finns både konsthall och flera konstverk i den offentliga miljön. APEX av Pontus Ersbacken sträcker sig upp mot skyn mitt i området.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Konstverkets namn: APEX

Konstnär: Pontus Ersbacken (född 1980)

Placering: Innovatumområdet

Placeringsår: 2019

Fakta om konstverket APEX

Kraftstaden Fastigheter har uppdaterat stråket mellan nya byggnaden 103 och Olidebron. Stråket stärker kopplingen mellan olika torgytorna och skapar en attraktiv plats att vara på. Konstverket ”APEX” i hjärtat av stråket är en hyllning till gårdagens och dagens ingenjörer på området.

På latin betyder APEX ungefär pil eller spets. Konstverket är skapat i rostfritt stål med måtten cirka 5 meter hög, 6 meter lång och 4 meter bred, total höjd med fundament i corténstål cirka 8 meter. 

Konstnären om APEX; "Kontrasten mellan det gamla och det nya gestaltas av fundamentets rostade yttre och ur detta fundament växer en ny kraft fram i rostfritt stål med en energi av färg och styrka likt en urtida dinosaurie som fått vingar gjorda av en främmande utomjordisk organism från en annan dimension". 

Om konstnären

Pontus Ersbacken, född 1980 i Dalarna, skapar skulpturer i stål och sten. Ersbacken är bland annat utbildad på HDK Steneby, Göteborgs universitet och Gotlands konstskola. 

Utdrag citat från Dalarnas Kulturstipendium 2011;

"Pontus är en skulptör av sin tid och vill med sin konst lyfta fram den traditionella statyn i den moderna kulturen/.../ Pontus monumentala statyer, ofta i stål, är inspirerade av maskiner, science fiction, leksaker och dataspel..."

Ägare

Trollhättans Stad

Senast granskad 2021-03-10 av JENPER