Bild på gammalt hus på Storgatan i Trollhättan. Text "upplev dåtiden i nutid" Föreningsgatan 3. Hörnet Förenings-och Storgatan. Bild: Innovatums bildarkiv

Historisk stadsvandring med AR-app

Upplev tio sedan länge försvunna byggnader i Trollhättans centrum norr om Torggatan, på platsen där de en gång i tiden stod! Ladda ned appen Odenity och välj Trollhättans historiska stadsvandring för att på plats se, läsa och höra om byggnaderna i din mobil.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Så här gör du för att gå Trollhättans historiska stadsvandring med app

Observera att du behöver befinna dig i centrala staden framför byggnaderna som pekas ut i telefonen för at AR-funktionen ska fungera. AR-tekniken fungerar bäst på nyare versioner av IOS och Android. 

  1. Hämta appen via länk nedan eller gå in på platsen där man laddar ned appar i din smarta telefon 
  2. Sök på Odenity
  3. Tryck på Hämta
  4. Ta fram menyn i appen och välj Historisk Stadsvandring för Trollhättans Stad
  5. Följ instruktionerna och ha en trevlig stund

Ladda ned appen Odenity i AppStore
Ladda ned appen Odenity i Google Play

Lyssna på historian

Du kan läsa eller lyssna på informationen som finns kopplad till varje byggnad. Text och inspelning finns tillgängligt på svenska, lätt svenska, tyska och engelska. Ta gärna med hörlurar/headset till din mobiltelefon så du kan höra berättarrösten ordentligt. 

Kuriosa om berättarrösterna

  • Den svenska rösten som berättar om byggnaderna har lästs in av Trollhätte-profilen Anders Eriksson från Galenskaparna. 
  • Alla texter och röster har lästs in av personer med kopplingar till Trollhättan. 

Appen använder sig av olika AR-tekniker. Det innebär att din enhet (t.ex. din smarta telefon) inte kan vara för gammal. Det krävs lägst operativsystem iOS12 eller Android 7 på den enhet du använder. Utöver detta krävs också stöd för ARKit (iOS, släpptes i september 2017) eller ARCore (Android, släpptes i mars 2018) på din enhet. Det är inte viktigt att din enhet har en bra kamera eller hög prestanda i övrigt

Relaterad information

Den digitala stadsvandringen är ett samarbetsprojekt finansierat av Fyrbodals kommunalförbund mellan Åmål, Lysekil och Trollhättan. Ett stort tack vill vi rikta till de ideella krafter som bidragit med engagemang och kunskap för att möjliggöra stadsvandringen.

Logotyp Fyrbodal

Särskilt tack till 

Innovatums bildarkiv

Trollhätte-Gillet

Senast granskad 2021-05-10 av JOSÅKEBEN