Drottningtorget – en plats för alla!

Vi vill att Drottningtorget ska förvandlas till hela Trollhättans mötesplats. Följ vårt arbete, steg för steg, mot det Nya Drottningtorget.

Personer
Enhet Samhällsbyggnadsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 67 77 Samhällsbyggnadsförvaltningen

Detta händer under 2018-2019

Under våren 2018 körde arbetet med Nya Drottningtorgets fysiska omdaning igång på riktigt.

Under 2018 ska vi anlägga
- 3500 m2 markplattor
- 600 m2 perennplanteringar
- 400 m2 gräsmatta
- 57 cykelparkeringar
- 2 km kabelrör
- nya belysningsarmaturer
- 20 nya trädplanteringar

Busshållplatser
Under 2018 kommer platsen på torget som tidigare användes till busshållplatser att omvandlas till ett avkopplande område med sittplatser och perennplanteringar som varierar årsvis i både färg och form. 

Gröna ytor
Planteringarna på torget ska vara levande under hela året, från vårens första lökar till belysta fröställningar under vintern. Nya träd kommer att planteras mellan busshållplatsernaoch den nya cykelvägen längs Drottninggatan, och upphöjda planteringar längs samma gata ska fyllas med härliga perenner. Med små gräsmattor och upphöjda kullar med konstgräs, hoppas vi kunna skapa en lekfull yta för barnen eller för de som vill slå sig ned med en picknickkorg. Läs mer om våra planteringar

Stråket
Ett stråk liknande Trollhättans dramatiska fallfåra kommer att löpa över hela torget. Arbetet med att skapa ett stråk kommer att påbörjas under 2018.

Belysning 
En viktig del för att skapa ett torg där människor vill vistas är att tillföra bra och innovativ belysning. Olika typer av armaturer kommer därför att installeras på det nya Drottningtorget för att ge en finrumskänsla som skapar både effekt och trygghet. 

Resterande del av nya Drottningtorget byggs om under 2019. Här ska bland annat allén längs med Kungsgatan föryngras, ett vattenspel ska göra Trollkällan sällskap och gångstråket över nya Drottningtorget färdigställas. Just nu studerar Kraftstaden Fastigheter Trollhättan AB den nya byggnadens utseende och innehåll. 

Aktuellt

  • 13 december 2018;
    Den 27-28 december har du möjlighet att utforska hur Drottningtorget kommer se ut efter ombyggnationen och leta julklappar bland snödrivor, snögubbar och jultomtar. Välkommen att spela vårt VR-spel Klappjakten! Spela Klappjakten
  • 4 juni 2018;
    Ett långt ärende har äntligen fått ett slut! Nya busshållplatser snart på plats.

Följ ombyggnationen av Drottningtorget live

Hjärtat i Trollhättan, Drottningtorget, ska byggas om. Du kommer kunna följa ombyggnationen live från en webbkamera som fångar in hela Drottningtorget. 2017 startar resan med etapp 1 av ombyggnationen, häng med!

Nya Drottningtorget – förslaget

Här kan du se bilder och läsa mer om arbetsprocessen tillsammans med Trollhättans invånare som ledde fram till det slutgiltiga förslaget för det framtida Drottningtorget.

Om ombyggnationen

Varför bygger vi om, vilka funktioner är viktiga för Nya Drottningtorget och vilka har varit viktiga historiskt sett, vilket område är aktuellt för ombyggnation och hur ser tidsplanen för projektet ut? Svaren hittar du här!

Medborgardialog

Läs mer om hur vi jobbar med medborgardialog kring ombyggnationen, hur och var du kan nå och träffa oss och hur du kan göra för att framföra dina tankar och idéer om Nya Drottningtorget.

Frågor & svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna som dyker upp i samband med ombyggnationen av Drottningtorget. Om det är något du saknar svar på har du möjlighet att ställa just din fråga till oss.

Relaterad information

Artikel om Drottningtorget i TTELA

Senast granskad: 2018-12-13 av: Josefin Åkesson
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)