Tjej som går över massor av nedfallna träd

Om allt vänds upp och ner

Hela 40 procent av landets befolkning vet inte hur de kan förbereda sig för en samhällskris. Den 8-14 maj arrangerades den första Krisberedskapsveckan i Sverige. Syftet var att förbättra människors riskmedvetenhet och att fler ska veta hur de kan förbereda sig för att klara vardagen om samhället plötsligt inte fungerar som vi är vana vid.

Person
SäkerhetschefKristina Hedman 0520-49 76 47
Enhet Kommunstyrelsens förvaltning Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Kommunstyrelsens förvaltning

Vad kan vi som invånare själva göra och bidra med vid allvarliga samhällsstörningar?

Här kan du läsa en studie som MSB gjorde 2016, inför Krisberedskapsveckan. Du kan också se filmerna som visar hur vi kan förbereda oss ifall det som inte får hända, ändå händer, och allt vänds upp och ner... 

Studien Krismedvetenhet kommun

Närmare åtta av tio personer bosatta i Sverige anser att det är viktigt med frågor som rör den egna och anhörigas säkerhet och hälsa inför samhällskriser. Samtidigt uppger 40 procent att de inte vet hur de ska förbereda sig för att bättre klara av en vardag som plötsligt vänds upp och ner och mycket av samhällets service inte fungerar. Det visar en undersökning som MSB låtit göra inför Krisberedskapsveckan.

Till Studien Krismedvetenhet kommun 2016

Filmer om hemberedskap

Vatten, värme, mat och kommunikation är de fyra grundläggande behoven som behöver kunna tillgodoses vid en svår påfrestning på samhället. I fyra korta filmer ger armbryterskan Heidi Andersson enkla och handfasta tips på hur varje hushåll kan förbereda sig. 

Hemberedskap - kommunikation

Om det blir till exempel ett strömavbrott så kommer inte telefoner och internet att fungera. Här finns många tips på hur du kan lösa det. (Filmen är textad på lättare svenska om du klickar på textknappen.)

Medverkande: Heidi Andersson, Produktion: Houdini Group och MSB

Hemberedskap - Mat

En kort film från MSB. Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller annan någon störning eller kris i samhället så måste du själv vara beredd på att ordna något att äta. Här finns många tips på hur du kan lösa det. Filmen är textad på lättare svenska om du klickar på textknappen. 

Medverkande: Heidi Andersson, Produktion: Houdini Group och MSB

Hemberedskap - värme

En kort instruktionsfilm från MSB. Om värmen inte funkar kan du få stora problem om du inte är förberedd. Din bostad blir kall på bara något dygn. I filmen ges många tips på hur du kan lösa det. Filmen är textad på lättare svenska om du klickar på textknappen. 

Medverkande: Heidi Andersson, Produktion: Houdini Group och MSB 

Hemberedskap - Vatten

En kort instruktionsfilm från MSB. Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller någon störning eller kris i samhället så kan det bli så att du själv behöver ordna med dricksvatten. Här finns många tips på hur du kan lösa det. Vi visar också hur man rena vatten som man misstänker är förorenat. Filmen är textad på lättare svenska om du klickar på textknappen. 

Medverkande: Heidi Andersson, Produktion: Houdini Group och MSB

Till alla YouTube-filmerna om hemberedskap med Heidi Andersson

Svar på vanliga frågor om Krisberedskapsveckan  

Senast granskad: 2018-02-01 av: Katarina Loodh
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)