Visir införs i allt vårdnära arbete

För att öka säkerheten och minska risken för smitta av covid-19 har Trollhättans Stad infört nya rutiner där visir ska användas i alla vårdnära situationer.

Personer
Enhet Omsorgsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Omsorgsförvaltningen

Trollhättans Stad följer noggrant myndigheternas rekommendationer i arbetet med att förhindra smittspridning av covid-19. För att öka säkerheten och minska risken för smitta ytterligare har Trollhättans Stad infört nya rutiner gällande visir i vårdnära situationer.
– Visir/stänkskydd ska användas i alla vårdnära arbetsmoment hos alla vårdtagare, oavsett om det inte finns någon misstanke om smitta. Detta gör vi för att skydda vårdtagaren, säger Helena Törneröd, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Återanvändbara visir

Sedan tidigare finns det stänkskydd i alla verksamheter. Nu har omsorgsförvaltningen beställt CE-märkta visir. Leveranser  sker löpande och under slutet av förra veckan anlände en leverans av CE-märkta visir till alla stadens vård- och omsorgsboenden.
– Det här är visir som man återanvänder och spritar av efter användning, säger Helena Törneröd.

Stort tryck på visir

På grund av ett stort tryck på visir är leveranstiden något längre än normalt. Ambitionen är att alla omsorgsenheter ska kunna använda CE-märkta visir i allt vårdnära arbete så fort som möjligt.
– Vi får leveranser av skyddsutrustning löpande och så fort det kommer in nytt skickas det ut till våra omsorgsverksamheter, säger Helena Törneröd. 

Senast granskad 2020-05-19 av Jonathan Hjort