Ardiona Berisa och Florije Dinaj

Undersköterska – yrket som ger så mycket tillbaka

Det är krävande att arbeta som undersköterska, men det är ett viktigt yrke som också är otroligt givande. - Jag går faktiskt både till och från jobbet med ett leende på läpparna, för jag vet att jag har gjort någonting gott för någon annan, säger Ardiona Berisa.

Enhet Omsorgsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Omsorgsförvaltningen

Ardiona arbetade förut som personlig assistent på ett privat vårdföretag, men efter mammaledighet ville hon pröva på någonting annat. Det blev undersköterska, fast hon egentligen inte ville det …
– Jag tyckte det verkade jobbigt, ta hand om gamla och jag skulle bara känna empati och tycka synd om dem, säger Ardiona.
Den uppfattningen ändrades snart.
– Efter mammaledigheten började jag arbeta på timmar inom Hemtjänstens bemanning, och redan efter första mötet med en brukare tänkte jag: ”Är det detta som vi gör? Gud, vad spännande! Jag vill lära mig mer”, minns Ardiona.

Vad var det som fick dig att ändra uppfattning?

– Det är svårt att säga exakt, men vetskapen om att de kunde bo kvar hemma och att du som undersköterska kunde hjälpa brukaren med allt som den behövde fick mig att förstå vilken viktig roll vi har.
Så Ardiona satte sig i skolbänken och läste in undersköterskeutbildningen på nio månader, och direkt efter praktik fick hon jobb på Humlevägen 118 för två år sedan.

”får så mycket tillbaka”

Florije Dinaj har arbetat som undersköterska i 10 år. Hon började på Trollhättans Stad för två år sedan och är kollega med Ardiona på Humlevägen 118. Florije delar Ardionas syn på rollen som undersköterska, och lyfter den gärna.
– När jag får arbeta med att hjälpa andra känner jag mig mer som en medmänniska. Jag ger mycket av mig själv, men får samtidigt så mycket tillbaka, säger Florije som till och med kan längta till jobbet om hon varit ledig några dagar.
– Ja, faktiskt! Jag längtar efter mina boende, kollegor och anhöriga. Vi har ju anhöriga här varje dag, och då kan de säga att det märkts att jag har varit borta. De kan säga att jag bäddar sängen på ett annorlunda sätt, vilket ju är en liten grej egentligen, men det blir ju stort för mig och det känns gott, säger Florije.

Balanserad bild

Även om Florije och Ardiona älskar sina jobb vill de inte sticka under stol med att det mellan varven är påfrestande.
– Det är stressigt ibland och vi kan känna oss underbemannade, men det har inget med min roll som undersköterska att göra. Vården ska vårdas, och gör du det där lilla extra varje dag blir det roligare, säger Florije.
– Det finns en del uppgifter som är enformiga, men den trygghet som jag vet att jag kan ge gör att jag väljer att stanna kvar, säger Ardiona och avslutar:
– Jag går faktiskt både till och från jobbet med ett leende på läpparna, för jag vet att jag har gjort någonting gott för någon annan.

Senast granskad 2019-03-22 av Jonathan Hjort