Det nya äldreboendet börjar bli färdigbyggt. Bild utanför bygget som fortskrider.

Sensorgolv på nytt äldreboende

Det byggs för fullt i Lextorp med att slutföra bygget av ”Blåvingen 2”. Äldreboendet blir det första i Trollhättan som kommer ha ett sensorgolv.

Enhet Omsorgsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Omsorgsförvaltningen

Sensorgolv är ett nytt hjälpmedel för att förhindra och upptäcka fall. I dagsläget har endast ett fåtal boenden i Sverige sensorgolv. Snart finns ett av dessa boenden i Trollhättan.
– Personalen är väldigt positiva till detta, säger Gunilla Mahrberg, enhetschef.

Ett smart golv

Sensorgolven byggs in i det nya boendet på Lantmannavägen 102 (som gått under arbetsnamnet "Blåvingen 2"). Det smarta golvet, eller "Smart floor" som det heter på engelska, kommer kunna känna av om någon boende skulle falla.
– Det blir en extra trygghet för de boende och kommer underlätta för oss att förebygga fall snabbare, säger Gunilla Mahrberg.

Individuellt anpassat

Sensorgolvet anpassas individuellt för varje brukare. Den boende är själv med och avgör om och hur hen vill ha sensorerna inställda. Det kan till exempel vara en sensor i golvet vid sängen. Det möjliggör för personalen att ge stöd vid rätt tidpunkt, till exempel när en fallbenägen person har vaknat och är på väg ur sängen.
– Det ska bli väldigt spännande att få börja arbeta med den här tekniken, säger Gunilla Mahrberg.

Relaterad information

Det nya äldreboendet beräknas stå klart under slutet av 2018. Inflyttning är planerad under januari 2019. Under mitten av juni kommer personalen, som ska jobba på Lantmannavägen 102, få besöka det nya boendet.

Senast granskad 2018-06-13 av Jonathan Hjort