Bild på tandhygienisten Annsofi Brattbäck Atzori Annsofi Brattbäck Atzori, tandhygienist. Foto: Folktandvården VGR.

Satsning på äldres munhälsa i Trollhättan

Folktandvården satsar på tandhygienister inom kommunal verksamhet. Det innebär att Trollhättans Stad får tillgång till en tandhygienist som kommer hjälpa till att bibehålla och förbättra munhälsan hos stadens äldre.

Person
KommunikatörJonathan Hjort 0520-49 65 06
Enhet Omsorgsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Omsorgsförvaltningen

Tandhygienister inom kommunal verksamhet (TAIK) har tidigare testats i Mariestad med gott resultat. Nu har Folktandvården startat en liknande satsning tillsammans med Borås, Skövde, Kungälv och Trollhättan.
– Detta är en viktig satsning för äldres hälsa och välbefinnande, säger Sonja Björklund, utvecklingsledare på omsorgsförvaltningen i Trollhättans Stad.

Ny tandhygienist

Sedan den 1 oktober har Trollhättans Stad tillgång till tandhygienisten Annsofi Brattbäck Atzori på 50 procent. Annsofi har en lång erfarenhet som tandhygienist. Förutom för Folktandvården har hon arbetat kliniskt privat i både Sverige och utomlands. Nu kommer hon jobba i Trollhättan på tisdagar och onsdagar. Hon är även på plats under torsdagar jämna veckor.
– Det är jätteroligt att få vara med i detta projekt. Jag har blivit väl mottagen av alla som jag mött och jag har alltid tyckt väldigt mycket om Trollhättan som stad, säger Annsofi.

Projekt på tre år

TAIK-projektet kommer pågå i tre år och finansieras av Tandvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen. Förutom hälsofrämjande och förebyggande insatser är projektets mål att säkra goda munvårdsrutiner för de som inte klarar av sin munvård själv.
– Det är livskvalitet i alla åldrar. Mat, dryck och frisk i munnen är viktiga bitar för varje individs välmående. Det är viktigt att sprida kunskap om hur munnen påverkar resten av kroppen. Vi behöver kunna tugga för att stimulera hjärnan och för att magen ska vara glad, säger Annsofi Brattbäck Atzori.

Senast granskad 2018-10-25 av Jonathan Hjort