Personal på Stavregården använder e-handel för matinköp.

Matinköp via e-handel ökar delaktigheten

Matinköp via e-handel är ett pågående projekt i Trollhättans Stads omsorgsförvaltning. Förutom att det ökar delaktigheten och valfriheten för brukare bidrar det till en förbättrad arbetsmiljö för personalen.

Person
Verksamhetsutvecklare välfärdsteknik Johanna Nyman 0520-49 54 77
Enhet Omsorgsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Omsorgsförvaltningen

Sedan 2017 har man testat att göra matinköp via e-handel i hemtjänsten. På Stavregårdens serviceboende har man gått över till e-handel för sina inköp sedan våren 2018. Genom att personal kommer hem till brukaren med en surfplatta kan brukaren få hjälp att handla hemifrån. Det gör att personalen kan lägga sin arbetstid hemma hos brukaren istället för i butiken. 

Tidskrävande

Att skriva inköpslistan blev ofta en stor process. De boende visste inte alltid vilka varor det fanns att välja mellan. Det kunde lätt bli flera återbesök i butiken för att byta varor. För personalen blev det i slutändan många timmar som spenderades i mataffären.
– Nu går vi hem till brukarna och så har vi med oss en surfplatta. Sen sitter vi bredvid dem och kollar tillsammans. Då säger de vad de vill ha, så skrollar vi igenom och tittar vad som finns, säger Melissa Backelin Snällström, undersköterska på Stavregården.

Fler valmöjligheter

Matinköpen via e-handel har gjort att de boende på Stavregården får tillgång till ett större utbud av varor. De kan ta del av aktuella erbjudanden och få en inspiration till en mer varierad kost.
– Nu snackar vi om att det tar kanske en kvart med en brukare. Det blir mer socialt och ökar delaktigheten. Mycket bättre!

Bättre arbetsmiljö

Stavregårdens personal har upplevt att arbetsmiljön blir bättre när de slipper bära tunga matkassar. Brukarens beställda varor levereras direkt till dörren. Dessutom blir insatsen säkrare för både brukare och personal när kontokortet aldrig lämnar brukarens hem.
– Brukaren får en bättre kontroll över sin ekonomi då de alltid kan se slutsumman innan beställningen går iväg, säger Johanna Nyman, verksamhetsutvecklare inom välfärdsteknik.

Klicka här för att se filmen på youtube

Senast granskad 2019-12-18 av Jonathan Hjort