Äldre kvinna får hjälp med en surfplatta

Matinköp via e-handel införs i hemtjänsten

Under hösten 2019 börjar Trollhättans Stad införa matinköp via e-handel. Syftet är en ökad självständighet, delaktighet, trygghet och tillgänglighet för personer med biståndsinsatsen inköp.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Sedan 2017 har det pågått ett pilotprojekt i Trollhättan för att testa matinköp via e-handel i hemtjänsten. Nu har omsorgsförvaltningens ledning beslutat att införa e-handel för personer med biståndsinsatsen inköp. E-handeln ersätter de inköp av dagligvaror som hemtjänsten utför åt personer som inte själv kan handla i butik.
– Pilotprojektet har varit väldigt uppskattat bland både deltagare och personal. Vi ser många fördelar med att införa matinköp via e-handel, säger Lena Johansson, förvaltningschef.

Så går det till

Hemtjänstpersonalen kommer ha med sig en surfplatta vid insatsen. Personalen ger sedan stöd med inköp och teknik utifrån den enskildes behov.
– När matinköpen genomförs via e-handel blir butikens sortiment tillgängligt med bilder, information och priser. Det ger inspiration till en mer varierad kost, personen kan ta del av aktuella erbjudanden samt välja exakt det märke och den produkt som önskas, säger Anette Kronlid, verksamhetsutvecklare inom välfärdsteknik.

Uppskattat

Möjligheten att kunna se varorna på bild har varit en av många uppskattade moment hos personerna som deltagit under pilotprojektet.
– Jag har lättare att komma på vad jag behöver eller vad jag är sugen på när jag när jag ser varorna på bild, säger ”Eva”.

Bättre arbetsmiljö

Matinköp via e-handel är även tänkt att bidra till bättre arbetsmiljö för hemtjänstpersonalen.
– Det nya arbetssättet innebär att personalen slipper bära tunga matkassar, transportera sig fram och tillbaka till affären, lägga tid på att leta varor, hantera betalning och packa varor. De beställda varorna levereras nu istället av butiken och personalens arbetstid kan användas hemma hos personen istället, säger Anette Kronlid.

Startar under hösten

För personer med biståndsinsatsen inköp startar matinköpen via e-handel under hösten. Efter avslutad upphandling finns ett avtal på två år med ICA Kvantum Jätten – som kommer stå som leverantör av tjänsten.
Kostnaden för insatsen matinköp via e-handel ingår i ordinarie hemtjänstavgift.
– Personen behöver inte tänka på någon utkörningsavgift eller liknande. Man betalar endast för varorna, precis som tidigare, säger Johanna Nyman, verksamhetsutvecklare välfärdsteknik.

Relaterad information

Film: Matinköp via e-handel

Senast granskad 2019-11-14 av Jonathan Hjort