Kurator Sara de Blanche och barnahussekreterare Karin Karlsson företräder Sverige vid utbytesseminariet i Armenien, där de kommer att dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper om våld i nära relationer. Kurator Sara de Blanche och barnahussekreterare Karin Karlsson företräder Sverige vid utbytesseminariet i Armenien, där de kommer att dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper om våld i nära relationer.

Kvinnofridsarbetet lyfts internationellt

Trollhättans framgångsrika arbete mot våld i nära relationer är väl känt nationellt. Nu blir det också internationellt känt – i mitten av juni kommer två medarbetare från Trollhättans Stad på uppdrag av EU att medverka i ett seminarium i Armenien. – Det är fantastiskt roligt att vi har blivit tillfrågade, att vår verksamhet och kunskap har satts på kartan, säger Gerd Holmgren, enhetschef för enheten mot våld i nära relationer.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Det var i april som Gerd Holmgren fick en förfrågan från en svensk jämställdhetsexpert vid EU-kommissionen om Trollhättan kunde tänka sig att medverka vid ett utbytes­seminarium om hur man kan stärka jämställdhetsarbetet i länder i östra Europa och södra Kaukasien.

Jämställdhetsexperten hade via Arbetsmarknadsdepartementet fått tipset att fråga om Trollhättan kunde tänka sig att delta i egenskap av expert på området. Gerd Holmgren svarade ja. Hon är väldigt glad över att frågan kom och är egentligen inte förvånad.
– Vi har deltagit i olika seminarier på nationell nivå, vi toppade Kvinnofridsbarometern 2017 och enligt Öppna jämförelser ligger vårt arbete i framkant, så det är klart att man på regeringsnivå känner till vårt arbete, säger Gerd.

”Väldigt spännande”

Tvådagarsseminariet hålls i Armenien med medverkande från Vitryssland, Ukraina, Moldavien, Georgien och Azerbaijan.
Trollhättan skickar kurator Sara de Blanche och barnahussekreterare Karin Karlsson. De åker till Armenien som aktiva deltagare och kommer att hålla i flera seminarier för att därigenom bidra med sina erfarenheter på området, vilket de ser fram emot.
– Om vi får förmånen att vara med och dela kunskap för att motverka våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor så är det klart att vi vill vara med, säger Sara de Blanche.

– Det ska bli väldigt spännande att få möta och träffa människor och personer som representerar länder där barnaga fortfarande är tillåtet, säger Karin Karlsson och påminner om att detta också var tillåtet i Sverige innan lagändringen kom 1979.
– Vårt uppdrag blir att väcka deras intresse för de här frågorna, inspirera dem så att de i sin tur kan diskutera dem i sitt respektive land, avslutar Karin.

Senast granskad 2020-09-18 av KATLOO