Från vänster: Garo, Mamma Rozett, Arras och pappa Avagim. GUIDADE. Familjen Bayramshian kommer från Aleppo i Syrien. De bor numer i Trollhättan och har tack vare projektet Flyktingguide blivit goda vänner med familjen Falck. Från vänster: Garo, Mamma Rozett, Arras och pappa Avagim.

Familjen Falck guidar syrisk familj

Vi kan alla hjälpa till på olika sätt för de nyanlända. Håkan Falck och hans fru valde att bli flyktingguider. – Jag är nyfiken på människor och kulturer generellt sett, men tycker också att vi har ett ansvar, säger han.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Midsommarafton, 24 juni - stängt. 

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Hos familjen Falck har det alltid funnits ett intresse av möten med människor från andra länder och kulturer.

– Det började med att min fru var utbytesstudent i England under sin gymnasietid. Sedan har vi under årens lopp varit i kontakt med syskonen i den familjen. Vi har besökt dem och de har besökt oss. 
Sedan har vi haft egna utbytesstudenter från Chile och Frankrike, berättar Håkan som till vardags arbetar som chef för Kontoret Tillväxt och utveckling.

Informellt guidande

I januari i fjol tog familjen ett nytt steg då man engagerade sig som flyktingguider och blev vägvisare för en familj från Syrien.

– Vi såg en annons i tidningen och tyckte att det lät spännande.

Flyktingfamiljer och blivande guider kallades till en lokal i Trollhättan, där själva kontaktförmedlingen genomfördes.

– Det var väldigt informellt, nästan som dejting. Den här familjen valde oss. Vi har senare frågat dem varför och fått till svar att de gjorde det eftersom både min hustru och jag var på plats, vilket de tyckte visade på ett stort intresse från vår sida.

Stort ansvar

För familjen Falck har det varit både självklart och givande att engagera sig som guider.

– Jag tycker att vi alla har ett ansvar. De har sina skäl att komma hit, men för mig handlar det inte enbart om empati, utan också om rationalitet. Om vi nu tror att det är en belastning för oss om människor flyr hit så blir det bara värre om vi inte hjälper till och skapar förutsättningar för dem att fungera i vårt samhälle, säger Håkan.

Själva guidningen av familjen Bayramshian från Aleppo har inte bestått av formalia eller vägledning gentemot myndigheter, utan fokuserat på mötet mellan människor.

– De har blivit våra vänner. Vi tänker inte så mycket på att de är flyktingar. Vi umgås och berättar hur det fungerar i vårt land, hur det fungerar i vår familj. Det har varit väldigt berikande.

Fotnot: Trollhättans Stad driver projektet Flyktingguide.

Händer från många olika personer tillsammans

Invandring och integration

På dessa sidor får du information om vart du som nyanländ flykting eller invandrare ska vända dig för att få information och hjälp. Du får också information om hur vi i Trollhättan arbetar med dessa frågor.

Senast granskad 2021-08-04 av CECWIL