Fält filosoferar, maj 2021

Det är en fredagkväll i slutet på maj. Solen värmer och det är nästan 20 grader i luften...

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8.00–16:30

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

”Idag kommer ni nog att träffa många ungdomar i det fina vädret!” säger en kollega som precis ska cykla hem. Vi nickar och instämmer glatt samtidigt som vi knyter på oss våra vita sneakers. Vi dividerar om huruvida vi behöver ha någon jacka eller inte, vågar vi tro på att värmen håller sig hela kvällen? Sedan sätter vi oss i bilen, redo för en kväll på fältet.

Vi parkerar i centrum. Det är mycket rörelse i staden och det är god stämning bland dem vi talar med. En behöver dock inte samtala för att se glädjen i människors ansikten, stora leenden och höga skratt, grupper av vänner i olika åldrar som samlats för att njuta av solen och umgås.

Vi låter bilen stå och går hela vägen genom stan, mackenparken, resecentrum och kyrkogården, mot de östra delarna av staden. Solen skiner och vi konstaterar att det är tur att vi lät jackan ligga kvar på kontoret.

På avstånd fångar ett äldre par vår uppmärksamhet där de går hand i hand. De sätter sig på en parkbänk inte långt ifrån en skola. Vi hälsar på dem när vi går förbi. Vi ser några ungdomar som spelar basket på skolgården. De är glada och inbjudande så vi lirar några bollar med dem, av skiftande kvalitet. När vi lämnar platsen så vänder sig det äldre paret om, ler och vinkar hej då…

En bit längre bort på en lekplats sitter det två barnfamiljer. Kittlande barnskratt i gungan varvas med gråt över den borttappade spaden i sandlådan. Kaffedrickande föräldrar pratar med varandra samtidigt som de försöker göra sina små barn nöjda. Några ungdomar hänger en bit bort på en gräsmatta i solen, med cyklarna liggandes bredvid dem. De kivas och skojar, kanske något högljudda. Vi går fram, varpå en ungdom säger: ”Lägg av att skrika, det är ju barn här!” till sin kompis. Vi pratar om det stundande sommarlovet, hur efterlängtat det är och nya utmaningar efter ledigheten. När vi lämnar platsen konstaterar vi att det nog är många hundägare som bor i området.

Under kvällen möter vi barn, unga och vuxna i alla åldrar. Vi ser joggare, hundägare, fotbollsföräldrar. Kärlekspar varvas med familjer och grannar som umgås. 

I bilen på väg tillbaka till Familjehuset reflekterar vi över kvällen, båda på gott humör och försöker sätta ord på vad som gör att den här kvällen känns så ”extra” fin.   

Detta är en fältkväll nyss. Det är långt ifrån alla kvällar på fältet som upplevs och ser ut på detta vis. Den stora skillnaden att vuxna lyser med sin frånvaro medan ungdomarna är ute. Vi på fältenheten märker stor skillnad när vuxna rör sig i områden där barn och ungdomar befinner sig. Atmosfären blir lugnare, känslan tryggare och det blir lättare för våra ungdomar att göra bra och sunda val.

Vi vill därför med denna text, uppmana dig som vuxen och/eller vårdnadshavare att röra dig ute bland våra ungdomar. På skolavslutningen, helgkvällar och andra högtider, men också dagar då solen inte står högt på himmelen. Att ni finns i periferin gör skillnad för våra ungdomar. För oss alla faktiskt. För ur fältperspektivet upplever vi att vuxennärvaro många gånger sätter ton för våra ungas val där ute.

Och det är så vi tänker att vi tillsammans gör Trollhättan till en tryggare plats för alla.

/ Fältenheten

Senast granskad 2021-06-06 av Cecilia Wilson