Porträtt på sommarvikarierna Marie-Helena och Hanna samt på sjuksköterskan Gustav.

En sommarvikaries första intryck

Vad tycker vikarier om att jobba inom vård och omsorg? Vi tog tempen på tre av våra sommarvikarier och en av våra nya sjuksköterskor efter deras första tid som anställda av Trollhättans Stad.

Enhet Omsorgsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Omsorgsförvaltningen

Marie-Helena, sommarvikarie på korttidsboendet Älvan:

– Jag har, utan att överdriva, hamnat hos världens härligaste kollegor som tar emot mig och mina frågor med ett stort leende och stor kunnighet. Fastän jag har en del kvar att lära mig så ser jag fram emot sommaren här och alla erfarenheter jag kommer dela med brukare och kollegor. Det bästa är att lärandet inte tar slut, varje dag erbjuder någonting nytt som får mig att se saker och ting ur ett nytt perspektiv. Jag är väldigt glad över att få vara en del av det här, vården gör ett otroligt viktigt jobb och jag beundras av kompetensen som finns här. 

Hanna, sommarvikarie på hemtjänsten i Sylte/Skoftebyn:

– När jag fick reda på att jag skulle arbeta som sommarvikarie inom hemtjänsten på Sylte/Skoftebyn-området uppstod det blandade känslor. Glad över att jag hade fått ett sommarjobb. Nervös över att jag inte trodde på att ett arbete inom vården var något som passade mig. Nu har jag snart avslutat min tredje vecka och trivs som handen i handsken. Tänk att det visade sig att jag var en sådan person som man hör om. En sådan som visade sig älska ett arbete inom vård och omsorg. Vi skrattar och svettas oss igenom den här otroligt varma sommaren. Jag hoppas få komma tillbaka nästa sommar, med möjligtvis bättre ventilation i personalrummet (ha, ha).

Åsa, sommarvikarie på dagverksamheten på Stavregården:

– Varje morgon börjar vi dagverksamheten med en låååång fika där vi pratar om stort och smått. Det värmer hjärtat att det finns tid att lyssna även om det kan ta tid för de som drabbats av till exempel stroke att få fram vad de vill ha sagt. De får upprepa och träna sitt tal tills vi förstår dem och det är skönt att vi har tid att göra det!

Gustav, ny sjuksköterska på bemanningen:

– Det finns flera förutfattade meningar om att vara sjuksköterska i kommunen, till exempel att man tappar mycket kunskap när man går från att jobba på sjukhus till kommunen. Det stämmer ej! Som sjuksköterska i kommunen gör man många medicintekniska moment och komplexa omläggningar.

Relaterad information

Marie-Helena (vecka 24), Åsa (vecka 25) och Gustav (vecka 26) har visat upp sin arbetsvardag på instagram under varsin vecka. Bilderna går att hitta via länken nedan.

Trollhättans Stads vård och omsorg på instagram

Senast granskad 2018-07-11 av Jonathan Hjort