Sjuksköterskorna Lisa Söderstedt och Victoria Berg utanför kommunhuset.

Fler sjuksköterskor till Trollhättans Stad

Det senaste halvåret har Trollhättans Stad anställt ett 30-tal nya sjuksköterskor. Två av dessa är Lisa Söderstedt och Victoria Berg.

Personer
Enhet Omsorgsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Omsorgsförvaltningen

Sjuksköterska är ett bristyrke i hela Sverige. I Trollhättans Stads hälso- och sjukvårdsorganisation har man jobbat intensivt för att locka fler sjuksköterskor. Lön, arbetstid och arbetsmiljö har varit viktiga frågor i det arbetet. För Victoria Berg påverkade dessa faktorer när hon valde att återvända som sjuksköterska till Trollhättans Stad efter två år i hemsjukvården i Vänersborg.
– Jag fick möjlighet till en tjänst som passar mig och mina behov ypperligt bra. Jag jobbar mestadels kväll, vilket är det jag vill, och jag har möjlighet att påverka mina arbetstider och mitt schema. Hänsyn tas till mina önskemål och man försöker att anpassa så gott det går. Jag har även en lön som jag är nöjd med, berättar Victoria.

Examen i januari

Lisa Söderstedt, som blev färdig sjuksköterska i januari, lyfter också dessa faktorer som viktiga när hon valde arbetsgivare.
– Arbetstiderna, lönen, men framförallt arbetsmiljön väger ju upp väldigt mycket. När jag hade min sista praktik var jag placerad på Humlan (hemsjukvården) och trivdes hur bra som helst. Jag fick riktigt bra handledning vilket gjorde att jag snabbt fattade tycke för kommunal hälso- och sjukvård.

Men det var inte självklart för Lisa att välja att arbeta som sjuksköterska i kommunen innan hon hade testat på det.
– Innan min praktik hade jag förutfattade meningar om hur jag trodde det skulle vara att arbeta i kommunen. Jag har tidigare jobbat i nästan elva år på Näl som undersköterska, så jag tänkte nog att arbetet i kommunen inte skulle utmana mig på det sätt ville. Praktiken gjorde att jag fick upp helt andra ögon om vad kommunal hälso- och sjukvård egentligen innebär, säger Lisa.

Vad gillar ni med att vara sjuksköterska i kommunen?

– Jag tycker det är helt fantastiskt! Det är roligt att man får så mycket tillbaka utav patienterna för den tid man lägger ner. Man känner sig värdefull. Det är utmanande på det sätt att många är svårt multisjuka. Det kräver ofta att man riktigt får tänka till på vad som blir bäst för patienten. Att få möjligheten till att både arbeta med preventiva åtgärder samt avancerad vård gör att jag utvecklas på många plan i min sjuksköterskeroll, säger Lisa.

– Jag gillar att man får möta patienterna i deras hem och utifrån deras önskemål och behov. Att få vara en gäst och kliva in i människors hem och vardag. Att det är varierat och att man arbetar tillsammans med många olika kollegor med vitt skilda bakgrunder och erfarenheter, säger Victoria.

Nöjd med tillvaron

Både Lisa och Victoria är nöjda med tillvaron som sjuksköterska i Trollhättans Stad.
– Nu känner jag äntligen att jag är nöjd över det arbete jag gör. Jag känner mig utvilad och pigg, säger Lisa.

Senast granskad 2018-11-07 av Jonathan Hjort