Tre kvinnor står utanför stadshuset i Trollhättan med diplom för utmärkelsen Årets Verksamhetsutvecklare inom välfärdsteknik. Bredvid kvinnorna står en stor blomkruka med blommor. Från vänster: Alice Svensson, boendestödspedagog Källebacksgatan, Pernilla Brag, enhetschef, och Micaela Backström, verksamhetspedagog Lantmannavägen.

Årets Verksamhetsutvecklare inom välfärdsteknik 2020

Det blev två pristagare när omsorgsnämnden delade ut utmärkelsen för årets Verksamhetsutvecklare inom välfärdsteknik 2020. Priset tilldelades Lantmannavägen och Källebacksgatan inom socialpsykiatrin.

Person
Enhetschef Pernilla Brag 0520 - 49 50 73
Enhet Omsorgsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Omsorgsförvaltningen

För att stimulera och uppmärksamma utveckling och goda initiativ till arbetet med digital teknik har omsorgsnämnden infört utmärkelsen ”Årets Verksamhetsutvecklare inom välfärdsteknik”. Priset delades ut första gången 2019 och består av en bonus på 10 000 kronor till vinnande verksamhet.

Två pristagare

Under omsorgsnämnden den 18 september delades utmärkelsen ut för andra gången. Priset tilldelades Lantmannavägen och Källebacksgatan inom socialpsykiatrin.
– Båda verksamheterna har på ett inspirerande sätt använt digital teknik som en naturlig del av stödet till den enskilde, vilket skapat nya försättningar för ökad delaktighet och självständighet. Därför har vi beslutat att både Lantmannavägen och Källebacksgatan tilldelas utmärkelsen och att de får dela på årets prissumma, säger Lena Hult, omsorgsnämndens ordförande.

Positiva effekter

Både Lantmannavägen och Källebacksgatan har märkt många positiva effekter av arbetet med välfärdsteknik.
– Jag är jättestolt över verksamheternas arbete runt utvecklingen av den digitala tekniken som redskap för att skapa större delaktighet hos brukarna. Medarbetarna har verkligen varit lösningsfokuserade och nytänkande för att möjliggöra ett nytt arbetssätt, säger Pernilla Brag, enhetschef för Lantmannavägen och Källebacksgatan.

Självständighet

Verksamheterna har bland annat arbetat med matinköp via e-handel och mobilträning.
– Vårt arbete med digital teknik har väckt nyfikenhet bland brukarna och det har ökat både självständigheten och delaktigheten. Efter att ha tränat tillsammans med personalen har isolerade personer vågat och klarat av allt mer själva, säger Micaela Backström, verksamhetspedagog på Lantmannavägen.

Senast granskad 2020-09-18 av jonathan.hjort@trollhattan.se