Ett bildkollage från 2019. Invigning av Lantmannavägen 102, Ocab-loppet, första spadtaget på Hagtornsstigen, ministerbesök, årets verksamhetsutvecklare och invigning av nya LSS-verksamheter.

Året som gick inom omsorgsförvaltningen

2019 var ett händelserikt år inom stadens omsorgsförvaltning. Här är några av händelserna som ägde rum under året.

Enhet Omsorgsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Omsorgsförvaltningen

Invigning Lantmannavägen 102

Nytt vård- och omsorgsboende invigs på Lantmannavägen 102 i januari. Trollhättans första helt nybyggda äldreboende sedan 1992. Det moderna boendet har bland annat ett sensorgolv som känner av om någon boende ramlar.

Kick-off testbädd

I början av 2019 är det kick-off för omsorgsförvaltningens testbäddsprojekt. Fokus ligger på att öka självständigheten, delaktigheten och tryggheten hos brukare genom innovativa och digitala lösningar. Förberedelseprojektet sker i samverkan med personal och enhetschef på våning 4 på Källstorpsgården.

Första spadtaget Hagtornsstigen 51

I april tas första spadtaget för vård- och omsorgsboendet på Hagtornsstigen 51. Det nya boendet ligger norr om Lyrfågelskolan, ett stenkast från Stavregården. Inflyttning är planerad under hösten/vintern 2020.

Demetra

Under maj anordnas en träff för Demetra i Parma, Italien – ett EU-projekt vars syfte är att utveckla demensvården. Från Trollhättans Stad deltar en av stadens arbetsterapeuter. Projektet finasieras av bland annat SERN som stått för alla Trollhättans Stads kostnader.

Årets verksamhetsutvecklare inom välfärdsteknik

Socialpsykiatrins boendestöd blir första verksamhet någonsin att tilldelas priset ”Årets verksamhetsutvecklare inom välfärdsteknik”. Boendestöd arbetar bland annat med digitalt stöd i brukarnas egna telefoner och surfplattor. Till exempel genom digitala kalendrar och påminnelsefunktioner. Utmärkelsen delas ut under omsorgsnämnden i juni. 

VeRa's

I augusti öppnar den dagliga verksamheten VeRa’s (tidigare Stavregruppen) i nya lokaler i kvarteret Mars.

Nytt socialpsykiatriboende

I augusti börjar ett nytt socialpsykiatriboende byggas på Stenlidenvägen. Det nya boendet beräknas stå klart under slutet av 2020.

Matinköp via e-handel

Omsorgsförvaltningen inför matinköp via e-handel. Syftet är en ökad självständighet, delaktighet, trygghet och tillgänglighet för personer med biståndsinsatsen inköp.

Nya LSS-verksamheter

I september invigs nya LSS-verksamheter på Furulundsvägen 5 och 9 i det nybyggda kvarteret Gulsparven. LSS-boendet består av tio bostäder i två olika byggnader. I anslutning till boendet ligger den nyöppnade dagliga verksamheten VIGGEN.

Seniorkulturvecka

I september anordnas en seniorkulturvecka i Trollhättan. Totalt arrangeras 27 programpunkter på 17 platser runt om i staden.

Ministerbesök

I oktober besöker Sveriges socialminister Lena Hallengren stadens omsorgsverksamheter på Tallbacken.

Sängbyten

Under hösten sker en storsatsning på sängbyten inom äldreomsorgen. Cirka 120 sängar och 30 lyftar byts ut. De gamla skänks till välgörande ändamål och kommer till ny användning i bland annat Moldavien, Etiopien och Guinea.

Årets verksamhetsutvecklare 

I december utses socialpsykiatrins träffpunkt till årets verksamhetsutvecklare 2019.Träffpunkten har på ett föredömligt och strukturerat sätt arbetat med att tillvarata initiativ från brukarna för att öka deras inflytande och delaktighet.

Stödassistent får hedersomnämnande

Under omsorgsnämnden den 11 december fick stödassistenten Maja ta emot ett hedersomnämnande för ett väl utfört arbete. Maja har själv kommit på att om man har två olika former, utifrån om det är rent eller smutsigt, så kan en blind brukare sköta diskmaskinen på egen hand. Resultatet har blivit att brukaren inte är beroende av personal längre för att sköta diskmaskinen. Istället kan personen utföra det självständigt.​

Avslutning på uppdragsutbildning 

I december arrangerades en avslutningsceremoni för en uppdragsutbildning som ägt rum under tre terminer. Där har timanställda vårdbiträden utbildats i samarbete med Kunskapsförbundet Väst. Via utbildningen har deltagarna fått kompetens som undersköterska eller stödassistent – samt erbjudits fast tjänst efter avslutad utbildning.

 ​​
Se filmen på youtube

 
Senast granskad 2019-12-19 av Jonathan Hjort