Fyra kvinnor som jobbar på Tallabackens demenscentrum står utomhus utanför entrén där det står Tallbacken. Carina Quist, Ann Karlander, Ann-Marie Larsson och Eva Ekström jobbar alla på Tallbacken. Något de även gjorde för 20 år sedan när det öppnade.

20-årsjubileum på Tallbacken

År 2000 öppnade Tallbacken i ny skepnad efter ombyggnation. Undersköterskorna Ann, Carina och Ann-Marie var samtliga med under starten för 20 år sedan.

Enhet Omsorgsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Omsorgsförvaltningen

Det hade inte gått många dagar av 2000-talet innan de första omsorgsverksamheterna öppnade på Tallbacken. Precis som idag så jobbade undersköterskorna Ann Karlander, Carina Quist och Ann-Marie Larsson på Tallbacken.  
– Vi började ungefär två veckor innan det öppnade. Det var väldigt roligt att få vara med och göra i ordning och packa upp så som vi ville ha det, säger Carina.

Flera verksamheter

Ann, Carina och Ann-Marie jobbar alla på korttidsverksamheten Stranna – en av flera verksamheter som finns på Tallbacken idag.
– Vi hjälps åt på de olika avdelningarna och hoppar in för varandra när det behövs, säger Ann-Marie.
Just gemenskapen har varit en nyckelfaktor att de stannat kvar på Tallbacken under åren.
– Vi har väldigt bra arbetskollegor här. Det är även en frihet i arbetet som betyder mycket, säger Ann, Carina och Ann-Marie.

Slottsön

Fram till hösten 2019 låg boendet Slottsön på Tallbacken. Där arbetade Mikael Hansson vid starten år 2000.
– Det kändes stort att vara med och starta upp något nytt, säger Mikael.

När han blickar tillbaka minns han flera härliga stunder.
– Vi åkte till exempel med boende och tränade i badhus, till motionsdans och andra utflykter. Vid några tillfällen resulterade detta i att personer kunde lämna avdelningen och flytta hem till eget boende igen. Det kändes fantastiskt att kunna vara med om detta, berättar Mikael.

Cirkeln sluten

Idag jobbar Mikael i Trollhättans Stads träffpunktsteam. En av dessa träffpunkter ligger på just Tallbacken där allt började för honom en gång.
– Cirkeln är sluten! Nu har jag träffpunkt varje onsdag på Tallbacken. Det tycker jag verkligen är en förmån att få jobba i en sådan viktig verksamhet som betyder så mycket för många, säger Mikael.

Relaterad information

År 2000 på Tallbacken

  • Januari: Stranna, Gullön/Malgön, Slottsön och Älvan öppnar
  • April: Rehabenheten öppnar
  • September: Dagvården och Utsikten öppnar
Senast granskad 2020-02-06 av Jonathan Hjort