Linda Carlsson Malak Studie- och yrkesvägledare Linda Carlsson Malak.

170 ungdomar sommarjobbar i Trollhättan

Omkring 170 ungdomar sommarjobbar just nu i Trollhättans Stads regi. Majoriteten av jobben går till ungdomar med särskilda behov. – Jag tycker att det är en väldigt positiv modell. Vi ser att ungdomar växer i sin roll i arbetet och som personer, säger Linda Carlsson Malak, studie- och yrkesvägledare i Trollhättans Stad.

Enhet Arbetsmarknads- och socialförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Arbetsmarknads- och socialförvaltningen

Det knakar, prasslar och låter utmed cykelbanan vid Kamratgården, där ett tiotal ungdomar från Sommarlaget arbetar med beskärning av de intilliggande träden. De avklippta grenarna och kvistarna samlas ihop och läggs på ett släp och de är noggranna med att göra området snyggt och prydligt.
– Det handlar oftast om ungdomar som för första gången får prova på ett arbete och känna på vad det innebär, det är ett grymt gäng och vi ser dem utvecklas från första dagen, säger studie- och yrkesvägledare Linda Carlsson Malak som har följt gruppen till och från under deras första av tre sommarjobbsveckor.

Särskilda behov

Trollhättans Stad har valt en modell som i första hand bygger på att tilldela sommarjobb till unga som själva har svårt att skaffa ett sommarjobb utifrån sociala eller ekonomiska skäl.
Det handlar om cirka 105 sommarjobb och går till ungdomar i åldern 15–18.
– Det är ungdomar som har ett särskilt behov och väljs utifrån beslut av kuratorer och behandlingssekreterare, säger Linda Carlsson Malak.

”Jobbet är bra”

Ungdomarna som denna dag arbetar med att beskära träd vid Kamratgården är också glada och tacksamma över att ha fått sommarjobb. Så här säger tre av dem:
”Jobbet är bra. Man jobbar i sitt eget tempo och måste inte stressa. Jag har mött nya människor och fått nya vänner”.
”Jobbet är väldigt bra för jag får göra fysiska saker”.
”Vi har plockat mycket skräp. Det är viktigt att tänka på att inte slänga skräp hur som helst”.

Lottade sommarjobb

65 av de totalt 170 sommarjobben lottas ut till elever i årskurs 1 på gymnasiet, som har sökt sommarjobb via Trollhättans Stads hemsida. De arbetar också inom kommunala verksamheter som barnomsorg, äldreomsorg, park, kök, städ, växtodling, djurskötsel med mera.

Senast granskad 2019-07-18 av per.ivarsson@trollhattan.se