Närbild på Sveriges Rikes lagbok

Konsumenträtt

Du vet väl att det finns lagar som skyddar dig som konsument? De två viktigaste är konsumentköplagen och konsumenttjänstlagen. Konsument är du när du som privatperson handlar en vara eller tjänst av ett företag.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Konsumentköplagen

Lagen gäller när du som konsument köper lösa saker för enskilt bruk av en näringsidkare. Den innehåller bland annat hur man ska göra om det blir fel på något man köpt. Från och med 1 april 2005 är reklamationstiden förlängd till tre år från inköpsdatum.

Konsumenttjänstlagen

Lagen gäller när du som konsument låter en näringsidkare utföra ett arbete på en sak eller på din fastighet eller förvara en sak åt dig. Här gäller en reklamationstid på tre år efter det uppdraget avslutades. Är det fråga om ett arbete på mark, byggnad eller andra fasta saker är den längsta reklamationstiden i stället tio år efter att uppdraget avslutades.

Distans- och hemförsäljning

Lagen gäller när du som konsument köper något på distans, exempelvis via Internet eller träffar avtal vid hemförsäljning. Den innehåller bland annat regler om konsumentens ångerrätt. 

Öppet köp, bytesrätt och garantier

Dessa tre begrepp är inte lagstadgade utan frivilliga för näringsidkaren att erbjuda. Det är viktigt att du som konsument tar reda på vad som gäller innan du gör ett köp.

Senast granskad 2021-07-28 av Cecilia Wilson