Ett antal kvinnor och män som sträcker fram sina händer

Språkvän

Språkvän Trollhättan är till för att underlätta för nyanlända och etablerade svenskar att mötas och lära känna varandra. Vi gör detta möjligt genom personliga matchningar av individer, grupper, par och familjer samt genom gruppaktiviteter. Språkvänner träffas för att umgås och prata svenska, men också för att lära sig mer om varandras kulturer och/eller yrkesliv.

Personer
Enhet Introduktionscentrum Österlånggatan 47, entréplan 461 30 Trollhättan 0520-49 58 73

Vill du vara med?

Idag är det ofta så att vi inte möter varandra naturligt. Detta vill Trollhättan Stad underlätta genom Språkvän. Vilka är dina nya grannar och arbetskamrater? Kan ni förstå varandra och bli vänner? Vad finns det att lära av varandra?

Syftet är att:

 • nyanlända ska få möjlighet att öva på svenska tillsammans med någon som pratar flytande svenska.
 • nyanlända och etablerade Trollhättanbor ska få ett större och bredare socialt kontaktnät.
 • bidra till nya vänskaper och motverka fördomar.
 • ge etablerade Trollhättebor en möjlighet att välkomna nyanlända in i det svenska samhället och i Trollhättan.
 • skapa ny kunskap och förståelse för olika kulturer och levnadssätt.
 • förhindra att nyanlända blir ensamma och isolerade när de kommer till Sverige.

 Gilla Språkvän Trollhättan på Facebook

Så här går det till

 1. Anmäl dig via formulären nedan, Jag vill bli en Språkvän eller Jag vill få en Språkvän.
 2. Vi hör av oss för att få veta lite mer om vad du önskar. Vilka är dina intressen, yrkesbakgrund och erfarenheter? Vem skulle du vilja träffa?
 3. Vi matchar dig med någon du verkar passa ihop med. Individer, familjer, par och små grupper kan anmäla sig.
 4. Vi bjuder in er som matchas till ett möte. Nu kan ni presentera er och få mer information, bland annat tips om vad som finns att göra i Trollhättan.
 5. Ni träffas på egen hand så ofta och så länge ni vill. Vi rekommenderar att man åtminstone ses en gång i månaden. Ni bestämmer själva om ni vill träffas hemma hos varandra, på ett kafé, bio, museum, teater, fotbollsplan, konsert, bibliotek eller någon annanstans och vad ni vill göra där.
 6. När ni har träffats ett tag hör vi av oss igen och frågar hur det går. Vill ni fortsätta träffas och/eller prova en ny kontakt? Kontakten är hela tiden frivillig och ömsesidig, det kostar inget och ingen får betalt.
 7. Vi bjuder in till gruppaktiviteter. Några gånger per termin gör vi aktiviteter tillsammans, som alla som anmält intresse av att få eller bli Språkvän bjuds in till. Det kan vara friluftsaktiviteter, kulturaktiviteter, knytkalas med mera. Trollhättan har mycket att erbjuda och här finns chansen att uppleva det tillsammans med nya vänner!
En samling människor som sitter och äter och är ute och campar

Jag vill bli Språkvän

Som Språkvän i Trollhättan får du möjlighet att läsa känna och bli en viktig kontakt för en nyanländ person, familj eller mindre grupp. Ni träffas och gör saker ni själva valt att göra och din kontakt får möjlighet att träna svenska och du får

Ett antal glada människor i en stad

Jag vill få en Språkvän

Vill du läsa känna en svensk? Du som är ny i Sverige kan anmäla att du vill få en Språkvän. Du kan få träffa en person, ett par eller en familj. Kanske blir ni goda vänner?

Från vänster: Garo, Mamma Rozett, Arras och pappa Avagim.

Familjen Falck guidar syrisk familj

Vi kan alla hjälpa till på olika sätt för de nyanlända. Håkan Falck och hans fru valde att bli flyktingguider. – Jag är nyfiken på människor och kulturer generellt sett, men tycker också att vi har ett ansvar, säger han.

Senast granskad 2019-05-07 av Cecilia Wilson