
Servicespår
Vi erbjuder servicespår för både barn & ungdom och föräldrar.
Servicespår som erbjuds av Resursforum
Den här hjälpen kan ges direkt av Familjestöds personal, utan utredning av socialsekreterare.
Träffar upp till fem gånger. Ingen dokumentation förs.
Barn mellan olika världar – för barn till separerade föräldrar
Vi pratar om förändringen och de känslor som separationen väcker. Hur ser den nya familjen eller familjerna ut är andra teman, liksom hur man som barn kan hitta sin egen kraft och sitt välmående. Fokus ligger på framtiden.
Vilken väg? – stöd till ungdomar att inte begå brott
Vi pratar om varför man begår brott och hur man kan tänka och göra istället. Andra viktiga teman är hur brott påverkar andra till exempel familjen eller den som blivit utsatt för brottet. Det finns många känslor kopplade till att begå brott, som skuld och skam. De känslorna pratar vi också om.
Att bli vuxen – när det är dags att flytta hemifrån
Vi ger tips och idéer om vad som är bra att tänka på när man ska flytta till egen lägenhet. Förutom praktiska saker pratar vi också om osäkerheten och ensamheten som kan uppstå när man flyttar till eget boende.
Relationsguiden – identitet, självkänsla och relationer till andra
Utifrån en nätverkskarta där relationer markeras funderar vi tillsammans över goda och mindre bra relationer. Vi pratar vidare om vilka rättigheter man har som människa och hur man sätter gränser gentemot andra.
Ungdomsstöd och droger – stöd i att låta bli
Vi pratar om vad som händer i kroppen och hjärnan vid droganvändning. Kommunikation inom familjen är ett viktigt tema samt vilken hjälp som finns att få. Vi tar också upp vad lagen säger.
Servicespåret kan också ges tillsammans med förälder.
rePulse – hjälp att kontrollera sina impulser
Ställer dina impulser till det för dig? Vi ger hjälp att hitta andra sätt att reagera på, möjligheter att träna på alternativa sätt att hantera situationerna som ställer till det. Målet är att själv ta kontrollen och styra sina impulser.
reLila – vid mycket oro och nedstämdhet
Vi kan finnas med för att bryta hopplöshets- och uppgivenhetskänslor. Att förstå vilka tankar som styr de svåra känslorna och finna nya sätt att se på situationen är en god början till att må bättre.
Stress i vardagen – hantera och minska vardagsstressen
Vi inleder med vad stress är och vad som händer i kroppen. Vi pratar om vad som utlöser stress och vad som är möjligt att förändra. Ett annat viktigt tema är avslappning.
Sexuellt utsatt – ung och utsatt på nätet eller på stan (offentlig miljö)
Vi inleder med att träffa både barn och förälder tillsammans för att sen träffa barnet och prata om det som hänt samt känslor och reaktioner. Planer för att känna sig trygg och negativa känslor pratar vi också om.
Föräldraguiden – bli en tryggare förälder
Vi pratar om hur man bygger en god relation med förtroende mellan barn och föräldrar. Tips på hur man kan undvika eller hantera bråk och konflikter ges också. En viktig del handlar om hur man hittar gemensamma lösningar på problemen.
Blivande föräldrar – stöd när ni väntar barn
Att vänta barn kan vara både spännande och lite skrämmande med många nya frågor. Utifrån nätverkskarta tittar vi över vilket stöd som finns hos släkt och vänner. Sen ges möjlighet att låna hem ”Ebbe ” för att känna på och träna på föräldraskapet.
För blivande föräldrar.
Umgänge direkt – för ett fungerande umgänge
Vi kan under en kortare tid hjälpa till för att få igång ett fungerande umgänge mellan barn och umgängesförälder. Tillsammans gör vi upp och sedan kan vi finnas med under de första umgängestillfällena.
SkolSmart för föräldrar – stötta ditt barn att klara skolan
Vi delar med oss av olika verktyg för att som förälder lättare kunna stödja barnets skolgång. Vi pratar om hur man kan använda beröm och belöningar, men också om den oro som barnet kan känna inför skolan.
Öppet familjespår – inventera, sortera och ge vägledning
Vi samtalar förutsättningslöst om bekymmer i familjen eller i livssituationen. Vi hjälps åt att inventera, sortera och ge vägledning. Utgångspunkten är föräldrastärkande samtal.
Annan rådgivning eller mottagning
Ingen dokumentation förs.
Erbjuds av Resursforum
SMUB, StödMottagning för Unga Brottsutsatta – ung och utsatt för brott på stan (offentlig miljö)
Vi vänder oss unga brottsutsatta, anhöriga och vittnen till brott. Under träffarna pratar vi om känslor och reaktioner, informerar om rättsprocessen, kroppsliga och psykiska reaktioner samt skadestånd och brottsersättning.
Läs mer om Stödmottagning för unga brottsutsatta - SMUB
SIG – Social InsatsGrupp
Att delta i sociala insatsgruppen innebär att ungdomen, vårdnadshavare och ett nätverk av professionella tillsammans gör en planering för att skapa så goda förutsättningar som möjligt för ett bra liv. Det handlar om att få en meningsfull fritid och lyckad skolgång. Skola, fritidsgården, fältsekreterare och den lokala områdespolisen finns alltid med i den sociala insatsgruppen.
I dagsläget är arbetet riktat till de Södra områdena (Sylte, Lextorp och Kronogården).
Läs mer om Trollhättans Sociala insatsgrupp
Familjerådgivningen – parrådgivning vid kris i relationen
Trots problem i samlivet kan längtan efter gemenskap och närhet finnas kvar, önskan att åter kunna lyssna på varandra med tolerans, förståelse och respekt. På familjerådgivningen söker vi gemensamt vägar ut ur problemen.
Besöksavgiften är 100 kr/gång de första fem besöken, därefter kostnadsfritt.
Läs mer om Familjerådgivningen
Erbjuds av Familjerätten
Samarbetssamtal – stöd i att komma överens om vårdnad, boende, umgänge och barnets försörjning
Samarbetssamtal fokuserar på här, nu och framåt, och ska utgå från barnets behov. Beroende på barnets ålder och vilja till delaktighet pratar vi gärna också med barnet.
Erbjuds av Enheten mot våld i nära relation
Våld i nära relation – du som blivit utsatt för våld eller hot om våld
På Samtalsmottagningen får du råd och stöd i din situation och hur du kan leva ett liv fritt från våld. Vi erbjuder även gruppverksamhet. Vi vänder oss även till dig som blivit utsatt för våld eller hot om våld av någon närstående,såsom kränkningar, hot, nedsättande kommentarer, knuffar sparkar slag, blivit begränsad eller kontrollerad av din familj/partner, våldtäkt,hedersrelaterad problematik samt människohandel för sexuella ändamål.
Våld i nära relation – du som tappat kontrollen över din ilska
Vi vänder oss till dig som till exempel hotat, uttalat nedsättande kommentarer, knuffat, sparkat, slagit eller upplevt svartsjuka. På Samtalsmottagningen får du råd och stöd i din situation och hur du kan leva ett liv fritt från våld.