SSPF

SSPF innebär att skola, socialtjänst, polis och fritidsgårdar samarbetar med dig som vårdnadshavare för att vända en negativ utveckling hos ditt barn. SSPF riktar sig till barn i åldern 10–16 år och är i nuläget riktat mot familjer och elever som går på Sjuntorpskolan och Sylteskolan.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

När barn eller unga riskerar att hamna i kriminalitet är det viktigt att tillsammans agera snabbt för att bryta utvecklingen. Som förälder är du den viktigaste personen i ditt barns liv, men ibland behöver föräldrar ta hjälp från andra.

Vad kan vara tecken på en tidig negativ utveckling?

Det kan till exempel handla om att barnet eller ungdomen skolkar från skolan, har begått ett brott, har vänner med negativa attityder och vanor, vänner som begår brott eller att barnet eller ungdomen har testat droger, använder alkohol eller saknar en positiv fritidsaktivitet. Ofta krävs flera saker för att en ung person ska hamna i kriminalitet, inte bara en. Ibland kan det vara svårt som förälder att se de risker som barnet befinner sig i och då kan det vara bra att få information från andra runt barnet, något SSPF syftar till att hjälpa dig med.

Om du tänker att SSPF vore hjälpsamt för dig och ditt barn förmedlar vi en kontakt till vår SSPF-koordinator. Koordinatorns roll är att samordna personal inom skolan, socialtjänsten, polisen och fritidsgården samt andra viktiga vuxna som finns eller behöver finnas i ditt barns nätverk och bjuda in dem till ett möte tillsammans med dig och ditt barn. Före mötet kommer du och koordinatorn prata om vilka som behöver vara med och vad ni ska prata om. Koordinatorn kommer vara den som bjuder in och sedan håller i mötet. 

Ni kommer fram till vad som behövs

Under mötet pratar ni om vad som behöver göras och skapar en åtagandeplan.  I planen kommer ni gemensamt fram till vad du och ditt barn eller din ungdom behöver för stöd. Det som brukar vara det mest verkningsfulla är när både den unga och de vuxna får stöd samtidigt och när stödet syftar till att stärka det som fungerar kring barnet eller ungdomen.

Det kan till exempel vara:

  • Stöd till föräldrar. Det handla om samtal om tider, regler och gränsdragning. Det finns också olika föräldragrupper du kan delta i och träffa andra föräldrar.
  • Hjälp att hitta och komma i gång med en fritidsaktivitet. Ditt barn eller ungdom kan få mycket glädje i en regelbunden fritidsaktivitet.
  • Hjälp för att lyckas i skolan.
  • Samarbete vid brott. Polisen kan hjälpa till att uppmärksamma om ditt barn eller din ungdom umgås i mindre bra miljöer. Polisen bidrar med att synliggöra brott och varningssignaler.
  • Hjälp att sluta med alkohol eller droger.

Efter mötet arbetar var och en med det ni kommit överens om. Efter en tid träffas ni igen för att följa upp hur det gått och bestämmer om ni behöver fortsätta, ändra något eller om SSPF kan avslutas. 

Vill du veta mer?

Önskar du SSPF för ditt barn eller din ungdom? Eller vill du veta mer?
Kontakta SSPF-koordinator:

Linnéa Nilsson

linnea.nilsson@trollhattan.se
Telefon: 0520-49 52 84

Ladda ned våra broschyrer

Senast granskad 2024-09-04 av ANDGLE