Panik - dölj ditt besök

Får du panik av att någon kanske ser vad du gör på Internet? Allt du gör sparas i webbläsarens historik. Om du av någon anledning inte vill att någon ska kunna se att du har varit på Trollhättans Stads webbplats kan du dölja ditt besök. Vi har också en panikknapp, som kan hjälpa dig att snabbt lämna en sida med lite mer känslig information.

Person
WebbkommunikatörKatarina Loodh 0520-49 76 12 0701-64 22 88
Enhet Kommunikationsavdelningen Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Kommunikationsavdelningen

Panikknapp

Pratbubbla med texten "Panik! Lämna sidan! Klicka här för att snabbt lämna sidan"

Anledningen till att du på vissa sidor kan hitta en panikknapp, är ifall du av någon anledning känner dig hotad och övervakad, och vill hemlighålla vilka webbplatser du besöker.

Panikknappen tar dig snabbt till en ny hemsida, om du skulle känna dig hotad. Testa gärna på knappen här till höger.

Knappen rensar dock inte informationen som lagras i datorn. För att dölja ditt besök, måste du radera “historiken” i din webbläsare, vilket enkelt görs med bara några klick. Gör detta när du känner dig trygg. Om du hamnar i en pressad situation bör du använda panikknappen i första hand.

Dölj ditt besök

Internet Explorer

Under knappen Verktyg finns valet Ta bort webbhistorik, i den rutan klickar du på Ta bort allt och sedan Ja. Är det bara vissa saker du vill ta bort, som senast besökta sidor klickar du i rutan för Rensa tidigare, klickar Ja. När det är klart klicka på Stäng, längst ner till höger.

Firefox

Under Verktyg – gå in under Rensa ut känslig data… och där kryssa i de rutor som är aktuella; gäller det bara tidigare besökta sidor är det översta rutan och gå vidare genom att klicka Rensa nu.

Safari

I Safari finns någonting som heter Privat surfning…, och ligger under Redigera. När den funktionen aktiveras läggs inte webbsidor till i historiken och ingen annan information sparas.

Under Historik kan du gå in under Visa all historik och där högerklicka och välja Radera på de sidor du vill ta bort. Eller så kan du Rensa historik under Historik och då ta bort alla sidor som besökts.

Google Chrome

I Google Chromes verktyg (skiftnyckeln uppe till höger), ligger rubriken Historik (Ctrl+H), där du kan klicka på Ta bort historik för denna dag, och sedan göra det med OK. Under samma skiftnyckel finns också Rensa sökdata..., där du klickar i det du vill ta bort och sedan klickar på Rensa sökdata.

I Google Chrome kan du också surfa inkognito (anonymt, utan spår), vilket innebär att de webbsidor du öppnar och de filer du laddar ner inte loggas i historiken för surfning och nerladdning. Dessutom raderas alla kakor när du stängt inkognitofönstret. Du kan surfa normalt och i inkognitoläge samtidigt genom att använda olika fönster. För att surfa anonymt väljer du Nytt inkognitofönster (Ctrl+Skift+N) under skiftnyckeln.

Senast granskad: 2018-10-11 av: Katarina Loodh
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)