Utjänt säng på väg att lastas ombord på lastbil

Viktig leverans för miljö, ekonomi – och hjärta

Drygt 30 vårdsängar packades på måndagen in i en lastbil på Källstorpsgården för vidare transport till sjukhus i Afrika. – Det här känns jättebra! Att betala dyrt för att kassera sängar som egentligen fungerar känns illa, säger Malin Wallenberg, biträdande rehabiliteringschef på Omsorgsförvaltningen.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Sedan flera år tillbaka har Trollhättans Stad med stöd av hjälporganisationer kunnat transportera uttjänta vårdssängar till olika delar av världen där de kommit till stor nytta.
– Vi har jobbat väldigt hårt med att inte behöva slänga fungerande sängar bara för att de är gamla och lite slitna, berättar Malin Wallenberg och fortsätter:

– I år byter vi ut cirka 65 sängar. Vi har nyligen bytt ut 18 sängar på Nordängen och 13 sängar från Lantmannavägen 102.

Bra känsla i hjärtat

Och Malin framhåller tre tunga argument för att skänka sängarna: miljön, ekonomin och känslan i hjärtat.

– Vi slipper kassera fungerande sängar, vilket är bra för miljön. Hjälporganisationerna hämtar sängarna gratis, vilket gör att vi inte behöver bekosta dyra transporter och återvinningskostnader – bra för ekonomin alltså. Och sängarna kommer till nytta där de behövs, vilket känns gott i hjärtat.     

På måndagen var det dags för den största leveransen, dryga 30-talet sängar lastades då ombord på en lastbil tillhörande hjälporganisationen Human Bridge.

– Vi hämtar in material från sjukhus och vårdinrättningar som inte längre används i Sverige längre. Sedan transporterar vi det till Småland, packar det i en container och troligtvis kommer dessa sängar att hamnar i Somalia, säger Peter från Human Bridge.

Hur stor är behovet där?

– Oändligt stort. De efterfrågade 600 sängar nu efter nyår, sa Peter som tyckte att sängarna som han och hans kollega Harald lyfte ombord från Källstorpsgården höll hög kvalitet.

– Enastående! De här håller säkert i 20 år till, sa Peter.

Senast granskad 2021-11-23 av REBLJU