Fem glada personer står i ett rum med en svensk flagga och en amerikansk. En person håller upp en duk där det står Trollhättan.

Utbytesprogram i Arizona

Två Trollhätteungdomar har nu chansen att få vara med om en sommar full av äventyr, upplevelser och vänskap i USA. Torsdag 7 december anordnas en första informationsträff på N3.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Trollhättan är officiell vänort till Tempe i Arizona där det första ungdomsutbytet ägde rum 2010. Under sommaren 2024 har två ungdomar möjlighet att få åka till USA. Kriteriet är att man är bosatt i Trollhättan och född 2007 eller 2008. 

Informationsträff 7 december

Torsdag 7 december klockan 18.00 anordnas en första informationsträff. Detta sker i konferensrummet på våning 2 på N3 i Trollhättan. Ytterligare en informationsträff kommer anordnas efter årsskiftet.

Intresseanmälan till utbytesprogram TEMPE 2024

De senaste personerna som deltog i utbytesprogrammet i Arizona var Larisa och Sebastian. 

Hur stämde era tankar och förväntningar överens med hur det blev i verkligheten?

Sebastian: Jag hade inte så många förväntningar när jag reste till Tempe. Dels för att mycket verkade annorlunda, men också för att jag hoppades bli positivt överraskad, vilket jag verkligen blev!  Jag skulle definitivt säga att hela upplevelsen var så mycket bättre än förväntat.

Larisa: Mina förväntningar om utbytet stämde ganska bra överens med hur det blev i verkligheten. Och vad jag hade tänkt mig om verkligheten var till och med bättre. 

Vilken är din största lärdom efter utbytet? Om dig själv? Om världen?

Sebastian: Jag har lärt mig otroligt mycket under utbytet. Inte bara om amerikansk kultur utan om massor med olika kulturer från hela världen. Min största lärdom med det hela är nog att folk inte är så annorlunda som man tror. Även om vi i utbytet är från olika kulturer och haft olika vanor hade man så mycket gemensamt, man förstod verkligen varandra!

Larisa: Min största lärdom om utbytet är att världen är stor men samtidigt liten och att ingenting är omöjligt. Jag tycker att jag fått se nya lärorika perspektiv på världen och människor. Bland annat har jag utvecklats enormt språkmässigt. 

Beskriv en höjdpunkt under resan

Sebastian: En riktig höjdpunkt under resan var de tre dagar vi spenderade i Kalifornien. Newport Beach, Disneyland, allt vi hittade på där var ett äventyr som aldrig förr. 

Larisa: Det är svårt att bara beskriva en höjdpunkt från hela resan eftersom varje dag var fylld med massa olika roliga höjdpunkter som jag vill dela med mig av. Men ett minne som jag tänker tillbaka på är Grand Canyon resan. Det var så många olika känslor inblandade under hela den resan. Jag skrattar när jag tänker tillbaka på att vissa av oss ungdomar i utbytet inte riktigt var gjorda för campinglivet, men jag kan säga att det var så värt det på grund av allt det vi fick uppleva och se. Grand Canyon var helt magiskt och vackert! Det kändes orealistiskt, hur världen kunnat skapa något sådant. Allt var så stilla och tyst så det kändes som att man kollade på en green screen. Som jag sagt till min familj och vänner: Grand Canyon går inte att beskriva man måste uppleva det själv. 

Har resan förändrat dina tankar/planer om framtiden?

Sebastian: Resan har definitivt ändrat mina tankar och planer inför framtiden. Tidigare har jag varit rädd för saker så som utbytesår och jag har inte varit speciellt motiverad att utforska andra kulturer. Nu är sådana saker istället min dröm! Jag planerar att åka på utbytesår eller studera utomlands efter gymnasiet.

Larisa: Resan har verkligen förändrat mina tankar och planer om framtiden. Jag har alltid drömt om att studera utomlands, kanske i USA. Och just detta utbyte har öppnat så många nya dörrar för min framtid. 

Vad var det bästa respektive sämsta med utbytet?

Sebastian: Det bästa med programmet var hur välorganiserat allt var, här i Sverige var det upp till en själv vad man ville göra och man fick gott om utrymme att lära känna sitt ”utbytessyskon”, medan det var många fantastiska aktiviteter som programmet organiserat i USA. Jag kan inte riktigt komma på något mindre bra med programmet, inställda aktiviteter eller resekrångel är sånt som händer och går inte att göra så mycket åt.

Larisa: Det bästa med utbytet var att få lära känna och skapa relationer med alla underbara människor som var involverade. Jag har fått vänner för livet som jag längtar efter att träffa igen. Det sämsta med utbytet var att behöva åka hem från alla nya vänner. 

Varför ska man låta sitt barn delta i ett sådant här utbyte?

Åsa (Sebastians mamma): Som förälder är det fantastiskt att se sitt barn mogna och växa som person. Ett sommarutbyte som detta ger barnen möjlighet att stå på egna ben, skaffa sig egna nya perspektiv både på världen och på sin egen hemmamiljö. 

Larisas föräldrar: Vi tycker att man ska låta sitt barn delta i ett sådant här utbyte eftersom det öppnar många dörrar för barnets framtid. Barnet får nya perspektiv på världen och människor. Barnet får utvecklas själv som person och bli självständigt samtidigt som det skapar nya vänner för livet över hela världen. 

 

Har du frågor eller vill veta mer? Kontakta Birgitta Berntsson-Ärje, koordinator för utbytesprogrammet, på telefon: 0520-49 72 73 eller e-post: birgitta.berntson-arje@trollhattan.se.

Du kan även kontakta Kristoffer Hedberg via e-post till kristoffer.hedberg@trollhattan.se.

Senast granskad 2023-12-01 av JONHJO