svenska flaggan i blått och gult.

Trollhättans Nationaldagsfirande 2023

Trollhättan firar Sveriges Nationaldag 6 juni i den nya Stadsparken och i Sjuntorp. Bland annat besöker artisten Anna Sahlene Trollhättan för ett uppträdande i stadsparken tillsammans med N3 Symfoniorkester.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Nationaldagsfirande i Stadsparken

Nationaldagsfirandet den 6 juni inleds på Drottningtorget klockan 15.00 med Trollhättans Stadsmusikkår och samling för fantåget. Under ledning av musikkåren går fantåget från torget till Trollhättans Stadspark där firandet fortsätter med scenprogrammet klockan 16.00 i Folkets Park.

Program i stadsparken, Folkets Park

 • Utdelning av fana till Trygghetsvandrarna i Trollhättan, flagga till Sjuntorps IF
 • Missionkyrkans Symphonic Band / Metalls Musikkår spelar ”Under blågul fana”
 • Tal till nya svenska medborgare: Angelica Lundgren Bielinski, Kommunfullmäktiges ordförande
 • Utdelning Årets Brobyggare till Annika Ebenholm
 • Högtidstalare: Linda Bohlin Trajkovski, VD, Innovatum Science Park
 • Musik av Anna Sahlene och N3 Symfoniorkester, under ledning av dirigent Ulf Wadenbrandt
 • Firandet avslutas med Sveriges nationalsång. Vi bjuder på glass!
 • Konferencier: Jenny Eisfeldt Nystedt, chef Kontaktcenter Trollhättans Stad

Tips! Ta gärna med egen filt eller strandstol då vi har begränsat med antal sittplatser.

Dans på kvällen

Efter Trollhättans Stads nationaldagsfirande anordnas dans på Folkets Parks utedansbana. Föreningen Dansverket bjuder upp till dans till spellista mellan klockan 17.30–21.00.

Nationaldagsfirande i Sjuntorp

I Sjuntorp anordnas nationaldagsfirande med samling klockan 16.00 på Sjuntorpsvallen. Porten öppnas 15.30. Vid regn hålls firandet i skolans matsal. 

Program Sjuntorp

 • Aktiviteter: Fordonutställning av A-traktorer med mera, ponnyridning, käpphästhoppning, tipspromenad, försäljning av lokala produkter
 • Medverkande: Sjuntorpsmusiken och Lilla Edets Musikförening, Spelmanslaget Trollpacket, Barnkör från Skolan, Trollhättans Sångargille och Åsaka/Björkekören 
 • Högtidstalare: Gitta-Maria Sjöberg
 • Konferencier: Ann Nordqvist-Eriksson

Nationaldagsandakt i Fors Kyrka

Klockan 18.00. Medverkande: Gitta-Maria Sjöberg, Hanna Carlsson, Stefan Norlander.

 

Sahlene och N3 Symfoniorkester

Anna Sahlene har varit ett namn inom svensk underhållningsindustri i decennier. År 2002 slog hon igenom som artist i Eurovision Song Contest för Estland med ”Runaway” och hon har medverkat i otaliga TV-sammanhang. Redan som tioåring gjorde Anna tv-debut i de klassiska filmerna om Bullerbybarnen. Under ledning av dirigent Ulf Wadenbrandt framför N3 Symfoniorkester låtar ur Sahlenes karriär och välbekanta rock- och poplåtar.

Årets Brobyggare 2023

Nationaldagskommitténs motivering: "Annika Ebenholm är en eldsjäl inom föreningslivet och privat ställer hon ofta upp för de som behöver hjälp på vägen. Insamling av förnödenheter till nyanlända, insamling av julklappar till utsatta barn, insamling av pengar till Kvinnojouren och mycket mer. Annika brinner för jämlikhet, jämställdhet och är en riktig brobyggare i Trollhättan."

Årets Fana/flagga

Utifrån ansökningar som kommer in delar Nationaldagskommittén årligen ut en svensk fana och flagga. Årets svenska fana tilldelas Trygghetsvandrarna i Trollhättan. Den svenska flaggstångsflaggan går till Sjuntorps IF.

Senast granskad 2023-05-15 av JONHJO