Tre personer står utomhus utanför Film i Väst. Från vänster: Karin Stammarnäs, kulturchef Trollhättans Stad, Peter Eriksson, kommunstyrelsens ordförande och Maria Engström Weber, VD på Visit Trollhättan-Vänersborg.

Trollhättan kan vinna pris som filmstad i Cannes

Trollhättan är en av fyra städer i världen som kan ta hem utmärkelsen ”City of Film”. Priset delas ut den 22 maj på filmfestivalen i Cannes.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Trollhättan, Calgary, Sarajevo eller Wellington. Måndag 22 maj avgörs det på filmfestivalen i Cannes vilken stad som vinner utmärkelsen City of Film.
– Att kunna vinna pris som City of Film är fantastiskt! Det lyfter verkligen fram Trollhättan som en anrik och ledande filmstad. Filmnäringen är en viktig pusselbit i vårt näringsliv då det bidrar till de kreativa näringarna på ett mycket positivt sätt, säger Peter Eriksson, kommunstyrelsens ordförande.

Trollhättan på plats i Cannes

Peter Eriksson, kommunstyrelsens ordförande, Maria Engström Weber, VD på Visit Trollhättan-Vänersborg och Karin Stammarnäs, kulturchef Trollhättans Stad, kommer finnas på plats i Cannes för att representera Trollhättan.
– Vi hoppas ju såklart att fler produktionsbolag internationellt ska bli intresserade och att de ska förstå att Trollhättan är intressant plats för filminspelningar. Här finns en bransch som kan och vill film. Det är lätt att spela in i Trollhättan och finns närhet till det mesta, säger Karin Stammarnäs.

Filmturism

Som en av finalisterna till City of Film är förhoppningen att öka intresset ännu mer för Trollhättans besöksnäring.
– Nomineringen sätter verkligen Trollhättan på kartan! Vår destination arbetar just nu med att synliggöra ”Filmturism” (som innebär att turister besöker en destination på grund av att den exponerats på TV eller film). Vi arbetar också med en applösning där man via en karta kan se filminspelningsplatser och på så sätt göra en egen sightseeing, säger Maria Engström Weber, VD på Visit Trollhättan-Vänersborg.

Uppdatering 22 maj 2023: På prisceremonin i Cannes blev det Sarajevo som vann priset som City of Film. 
– Vi är oerhört stolta att finnas med i detta sammanhang. Det har varit en givande resa med nätverkande och möten som är viktigt för oss i vårt fortsatta arbete med film och kultur i Trollhättan, säger Karin Stammarnäs, kulturchef.

Relaterad information

Tre nomineringar för Film i Väst

Utöver Trollhättans nominering som ”City of Film” har även Film i Väst fått tre nomineringar i Cannes:

  • Studio of the Year
  • Film Commission Team Award
  • Community Impact Award

Film i Väst

Senast granskad 2023-05-23 av JONHJO