Till förmån för Ung cancer sprang Robert Stenberg till Stockholm, där han avslutade med att springa Stockholm Marathon Robert Stenberg, områdeschef på Kultur- och Fritidsförvaltningen åter på sitt kontor i stadshuset

Robert vill inspirera med sin resa

Det har gått drygt en månad sedan Robert Stenberg genomförde sin 48 mil långa löptur till huvudstaden, vilken avslutades med att han också sprang Stockholm Marathon. Det är en enorm prestation, men han ser sig helst som en inspiratör. – Alla kan flytta fram sina gränser. Du måste inte vara elit. Om du bara kan gå tre kilometer, pröva att gå sex kilometer, säger områdeschefen på Kultur- och fritidsförvaltningen.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Den 1 juni korsade Robert Stenberg mållinjen på Stockholm Marathon. Förutom de 42 avverkade kilometerna hade han ytterligare 480 kilometer i benen som minne från sjudagarslöpningen från Trollhättan. Drygt en månad senare sitter han på sitt kontor i stadshuset efter lite välbehövlig semester och sköter pappersarbete, det är en och annan faktura som ska hanteras.
– Jo, det är bra, man behöver vardagen också, konstaterar Robert.

I maj förra året uppmärksammades hans löptur från Trollhättan till Göteborg, som avslutades med att han genomförde Göteborgsvarvet. Robert sprang till förmån för Ung cancer och initiativet gav 65 000 kronor till organisationen.

I år valde Robert att skruva upp nivån rejält – han skulle springa till Stockholm och som kronan på verket avsluta med att springa Stockholm Marathon.
– Först funderade jag på om det var möjligt. Jag är noggrann med att klara av genomförandet och insåg att det var möjligt.
Upplägget var löpning med vagn, han skulle vara självförsörjande och ta sig minst 55 kilometer om dagen.
Det gick dock bättre än väntat i början och han snittade 68 kilometer/dag.

Sprang du för snabbt?

– Nej, men det är det farliga. Min tanke var att röra mig framåt 12 timmar om dagen, men i början kände jag mig så pigg efter 55 kilometer – och det fanns tid över – så då passade jag på att springa lite längre utan att ta ut mig för mycket.

Stor uppmärksamhet

Hela resan fick stor uppmärksamhet. Det var dagliga rapporter i lokal media och en dag dök han upp i TV4:s nyhetsmorgon, där han i direktsändning från skogen berättade om sin resa. 
– Det blev ett väldigt stort medialt genomslag, vilket gjorde att insamlingen till Ung cancer fick ett väldigt stort fokus – i kombination med friskvårdsbudskapet, att inspirera andra.
Robert var också noggrann med att två gånger om dagen berätta om sin resa på Facebook, först genom ett inlägg på morgonkvisten och sedan ett på eftermiddagen/kvällen som summerade dagen.
– Jag märkte att det kom in mer pengar till insamlingen efter varje inlägg, säger Robert.

Han gläds enormt över pengarna som har kommit in. Målsättningen var 250 000 kronor. Nu är det uppe i 270 000 kronor.
– Ja, det var ganska bra prickat och det var lite strategi när jag räknade fram 250 000 kronor. Jag jämförde med insamlingen till Göteborg och här är det egentligen bara privatpersoner som har bidragit, 1 050 personer. Det gör det ju fantastiskt!

Väl förberedd

Trots den tuffa utmaningen som resan innebar mäktade Robert med de 48 milen på sju dagar, vilket var en mindre än planerat. Men han var väl förberedd, fick en snabb start och drabbades av få svackor och inga skador.
– Jag fick en blåsa näst sista dagen, men fick inga skavsår. Jag hade lite svullna fotleder på slutet men det var inga stora grejer.

Genom sin resa hoppas han kunna inspirera andra att våga utmana sig själva.
– Alla kan flytta fram sina gränser. Du måste inte vara elit. Om du bara kan gå tre kilometer, pröva att gå sex kilometer, avslutar han.

Senast granskad 2019-07-10 av REBLJU