Porträttbilder på författarna Peter Gissy och Morgan Larsson. Från vänster: Peter Gissy (foto: Boel Ferm) och Morgan Larsson (foto: Emelie Asplund).

Lokal bokmässa i Trollhättan

Lördag 2 mars anordnas en lokal bokmässa på stadsbiblioteket i Trollhättan med författarna Morgan Larsson, Peter Gissy och många fler!

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Program

 • 10.15: Invigning
 • 10.30: Panelsamtal: Lokalhistoria
 • 11.00: Fredrik P. Winter (författare)
 • 11.15: Marcus Olausson (författare)
 • 11.30: Anneli Enorson Larsson (musiker)
 • 12.00: Musik - Rolf Tageson (musiker)
 • 12.45: Tobias Gard (Författare)
 • 13.30: Peter Gissy (Författare)
 • 14.30: Morgan Larsson (Författare)
 • 15.30: Calle Flognman (poet)
 • 15.45: Kaarina Lindell Lignell (författare)
 • 16.00: Marie Hagevi (författare)
 • 16.15: Jan-Olof Durhoff (författare)
 • 16.30: Göran Hellstrand (författare)
 • 16.45: Birger Nicklasson (författare)
 • 17.00: Mässan stänger

Plats: Trollhättans stadsbibliotek, Kungsgatan 25 (Folkets Hus). Gratis inträde!

 

Morgan Larsson

Känd från radio, tv och som författare kommer Trollhättans egen Morgan Larsson till bokmässan för att bland annat prata om nya romanen från förra året ”Död, rik och berömd”. Det är berättelsen om den hyllade författaren Rut Flood som förlaget inte längre vill satsa på men som får ett okonventionellt förslag av en ny förläggare. Under samtalet på bokmässan berättar Morgan Larsson inte bara mer om denna spännande och charmiga roman utan säkert också lite om allt det andra som han hunnit med.

Peter Gissy

Peter Gissy, som sedan många år bor i Göteborg, har skrivit ett femtiotal böcker - främst deckare och barnböcker. Till bokmässan i Trollhättan kommer han för att mycket av det han skrivit har blivit till i sommarhuset i Öresjö. Gissy har en lång och varierad karriär att berätta om men den personliga och dokumentära deckaren, ”Den stora hemligheten” från andra hälften av 2023, kommer vara i fokus liksom bokens beröringspunkter med Peter Gissys egen släkt.

Tobias Gard

Det är extra roligt att presentera Trollhättans, och bibliotekets, egen Tobias Gard. Författardebuten kom 2019 med ”Knackaren och andra rysliga berättelser”, en samling lättlästa berättelser för mellanåldersbarn. Efter det har det kommit många fler ruskiga böcker som läses, och lånas, flitigt. Samtalet på bokmässan kommer bland annat handla om skrivande och inspiration, hur läskig en berättelse egentligen får vara och livet som skräckförfattare.

Publicerat (urval): Finns i sjön, Giftormen, Clownerna och Röd snö.

Jan-Olof Durhoff

Har utövat sitt yrkesverksamma liv i skolans värld som lärare i sv/en. Bor och skriver i Trollhättan. Det litterära intresse har gått som en röd tråd genom åren; han har skrivit och läst mycket, främst anglosaxiska författare. Boken Megans story har en handling som till 75 procent utspelar sig i Wales och får anknytning till Sverige genom att den manlige huvudpersonen kommer från Göteborg.

Publicerat: Megans Story.

Anneli Enorson Larsson

Legitimerad musiklärare sedan 21 år. Skriver egna sånger, tänkta för klassrummet eller barnkören. Hela författarskapet är för henne ett rolighets-uppdrag! Kommer under mässan spela och sjunga några av sina låtar.

Publicerat: Sångåret -13 sånger för barn.

Carl Johan Flognman

Skriver och har skrivit poesi sedan 2014, ofta i en modernistisk tradition. Har medverkat i tidskrifterna Populär Poesi, Tidningen Kulturen, Horisont, Opulens mfl med dikt, essä och bokrecensioner. Har också medverkat på Trollhättans poesifestival och andra läsningar.

Publicerat: Förnan, Avståndet.

Linda Gustafsson

Jag är författare men också socionom och kurator. Släppte min debutroman för unga vuxna 2022. Sedan dess har jag släppt två barnböcker om min tredje barnbok kommer ut under 2024. Samtliga barnböcker är skrivna för ålder 6 – 9 år.

Publicerat: Sol till Juni, Tiktokmonstret, Energitjuven.

Gärdhems Hembygdsförening

Föreningen bildades 1952 med syfte är att värna och bevara hembygdens miljö och kulturarv. Vi vill stärka individens identitet och välbefinnande i en alltmer internationell värld.

Publicerat: Gammal bebyggelse i Gärdhem, Redaktionskommitté: Rolf Johansson, Astrid Karlsson och Olle Lext. Årsskriften Gärdhemsbygden 2006-2024.

Marie Hagevi

Förskollärare, bosatt i Trollhättan. Johannes på Prästtägten är en historisk roman, baserad på hennes släktforskning med verkliga personer och händelser. Den utspelar sig i Falun under senare hälften av 1700-talet. En tid med svält, sjukdom och krig, men också tacksamhet över livet och modet att våga gå emot släktens traditioner.

Publicerat: Johannes på Prästtägten (2023).

Göran Hellstrand

Född och uppväxt i Trollhättan med släktforskning och historia som två stora intressen. Skrivandet började av en slump när han fick Oskars
handskrivna livshistoria från år 1920. Göran blev "tvungen" att berätta om Oskar som på sin tid var välkänd inom kriminalvården. Numera är han ute och föreläser om sin "vän" Oskar från Hjärtum.

Publicerat: Tjuven från hjärtum.

Annika Hjortkap

Har samlat material och bilder och sammanställts i en skrift. Det handlar om Källstorp, en stadsdel i Trollhättan väster om älven. Innovatum Science Center har varit till stor hjälp med arbetet med skriften.

Publicerat: Källstorp – en stadsdel i Trollhättan.

Allan Johansson

Har skrivit fyra böcker som handlar om en till Trollhättan inflyttad torparfamilj under senare delen av 1800-talet.Tidigare jobbat som
journalist på TTELA.

Publicerat: Fritt Fall (2011), Nordkap (2012), Utvägar (2014) och Vederlag (2016).

Kaarina Lindell Lignell

Är född 1946 i Finland i en liten skogsby nära ryska gränsen, flyttade till Sverige 1973. 2015 kom hennes debutbok ut, en diskbänkrealist roman. Har i sitt yrkesliv arbetat på Försäkringskassan, Kvinnojouren, flyktingmottagningen och biblioteket.

Publicerat: Noras barndom och Noras ungdom.

Per-Gunnar Modigh

Skriver lokalhistoria. Arbetar just nu med en bok om bostadsföretaget Lundqvist´s historia, vilken beräknas bli klar under våren 2024.
Publicerat: En berättelse...”(1998), Alla tiders bostadsbolag 1947-2017 (2018), Tidens strömmar - En berättelse om Vårvik från 1300-talet, via Stridsberg & Biörck, fram till
nutidens nybyggare. (2021).

Lars Myrén

Född och uppväxt i Trollhättan och fick tidigt ett lokalhistoriskt intresse. Har under många år hållit föredrag i ämnet. Pandemin medförde att han istället började skriva. Bokserien är tryckt av Hatech Tryckeri och har utgivits på eget förlag.

Pubicerat: Trollhättans äldre vykort (2023), Trollhättans äldre kartor (2022), Trollhättans äldre bildkonst (2022), Trollhättans äldre turism (2021), Trollhättans äldre industrier (2021), Trollhättans äldre historia (2021).

Birger Nicklasson

Föddes den 17 maj 1954. Han växte upp på Vänersnäs, ett par mil utanför Vänersborg, men bor sedan 1976 i Trollhättan.

Publicerat: Exterminii- Återuppbyggnaden, Terror, Genom blod och eld och Flykt.

Marcus Olausson

Elektroingenjör som nu sadlar om till dataspelsgrafiker, men tillbringar samtidigt mycket tid i sina egna fantasivärldar. Med en avslutad
fantasytrilogi och ett gäng publicerade noveller, varav några vunnit priser, är det nu dags för hans största äventyr hittills. För runt hörnet väntar hans största berättelse någonsin.

Publicerat (urval): Serahema Saporium: När gudar dör, Vingar av rök och Till hjärtats sista slag.

Gebran Saad

Svensk poet med syriskt–libanesiskt ursprung. Han flydde kriget som många kristna. Har bland annat läst sin poesi på poesifestivalen i Sete, Frankrike och Bokmässan i Göteborg.

Publicerat (urval): 23 dikter, Bortglömda Stränder, Jesus vapen, det libanesiska kärlekshusets antologi.

Khudair Saeed Allamy

Romanförfattare från Irak. Har skrivit artiklar för arabiska tidningar och skrivit romaner på arabiska som behandlar politisk korruption och dess påverkan på den arbetslösa ungdomens situation. Arbetar som lärare i svenska och sociologi. Studerat bland annat på Warszawa universitet, Halmstad University och Linköping University.

Publicerat två romaner på Arabiska.

Trollhättans Finska föreningen

Matti Tynjälä och Aino Pulkkinen. Aino är studiecirkelledare för skapande arbete, bland annat akvarell målning och så vidare inom Trollhättans Finska Förening

Publicerat: Från akvarell till dikt.

Valeria Redjepagic

Valeria är en 26 årig tjej som har ett stort engagemang för att bekämpa orättvisor och kämpa för mänskliga rättigheter. Hon arbetar just nu som konsult för Trollhättans stad med arbetet för romsk inkludering och som adjungerad lärare på Södertörns högskola. 

Publicerat: Nya röster – nya romska röster

Fredrik P. Winter

Fredrik Persson Winter är född i Trollhättan och bor numera i Göteborg. Han är advokat på dagarna och författare på nätterna. Under namnet Fredrik P Winter skriver han psykologiska thrillers som utspelar sig i förlagsbranschen. Under 2020 släpptes hans thriller Grävlingen. Boken har fått mycket beröm av läsarna och sålts till flera utländska marknader. Hösten 2021 släpptes hans roman Olycksfåglar i Sverige. En spännande thriller i stil med Big Little Lies möter coming of age-klassikern Stand by Me och utspelar sig i Trollhättan. Även den har sålts utomlands. Han har tidigare gett ut två böcker för unga vuxna på Bonnier Carlsen, under namnet Fredrik Persson.

Publicerat (urval): Olycksfåglar (2021), Grävlingen (2020), Du kanske inte vet, men döden spelar faktiskt inte handboll (2012).

Rolf Tageson 

Det är verkligen roligt och berikande att ge toner till de skrivna orden i berättelserna som omgärdar vers och poem. Att läsa, känna in och skapa en bild samt en känsla kring orden. Framförandet kan sen bli något jag verkligen vill vidarebefordra och i många fall en subtil spegel av mig själv. Känslan är viktig.

Anneli Enorson Larsson

Legitimerad musiklärare sedan 21 år. Skriver egna sånger, tänkta för klassrummet eller barnkören. Hela författarskapet är för henne ett rolighets-uppdrag! Kommer under mässan spela och sjunga några av sina låtar.

Publicerat: Sångåret -13 sånger för barn.

Relaterad information

Vill du veta mer vad som händer på biblioteken i Trollhättan? Besök biblioteken i Fyrstads webbplats för att ta del av alla aktiviteter.

Biblioteken i Fyrstad

Senast granskad 2024-02-07 av JONHJO