Kung Kaktus och Erling Svensson får Trollhättans Kulturpris

Kultur- och fritidsnämnden har beslutat att tilldela Trollhättans Stads Kulturpris 2021 till bandet Kung Kaktus och till hembygdsforskaren Erling Svensson. Elin Meijer, student inom modedesign, får Trollhättans Stads Kulturstipendium 2021.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

- Vad säger man? Omtumlande och overkligt men framför allt hedrande att efter 25 år som band i olika sammanhang och scener få denna hedersutmärkelse. Vi var otroligt stolta över att ens bli nominerade och nu dessutom bli tilldelade Kulturpriset. Vilken energikick inför kommande musikaliska projekt! meddelar Kung Kaktus som består av Anders Jacobsson, Thomas Hultbrand, Jimmy Högfeldt, Mikael Tuved och Bjarne Brolin.

Kung Kaktus och Erling Svensson tilldelas kulturpriset för en förtjänstfull gärning inom det kulturella verksamhetsområdet.

Erling Svensson är en välkänd kulturpersonlighet i Trollhättan och hans spontana kommentar till beskedet var: "Oj,oj,oj," Sen blev han tyst och tårögd och viskade: "Det är fint".

Elin Meijer, uppvuxen i Trollhättan och student vid Modedesignutbildningen på Textilhögskolan i Borås, tilldelas kulturstipendiet för sitt examensarbete - en modekollektion.

- Tack för att ni ser potential i det jag gör! Jag håller just nu på med mitt examensarbete där jag jobbar med upcycling och detta bidrag kommer att hjälpa mig i mitt arbete för en mer hållbar modevärld, förklarar Elin.

Kulturpristagarna och stipendiat tilldelas 20 000 kronor vardera.

- Det är många som känner en stor saknad av kulturen och kulturutövare kämpar i denna svåra tid. Kulturpriset och kulturstipendiet är därför extra viktigt, och har ett högt symbolvärde, just i år, avslutar Peter Johnsson, ordförande Kultur- och fritidsnämnden.

Trollhättans Stads Kulturstipendium inrättades år 1966 och Kulturpriset år 1991.

Trollhättans Stads Kulturpris 2021, motivering:

Kung Kaktus

Kung Kaktus har spridit det svenska musikaliska arvet vidare till en ny och ofta yngre publik under drygt 25 år. I såväl de fina salongerna som i de små enkla lokalerna, har de framfört sina akter. Kung Kaktus är trogna ambassadörer för Trollhättans musik- och kulturliv.

Erling Svensson

Skribenten, hembygdsforskaren, fotografen och konstnären Erling Svensson är en välkänd och mångfacetterad kulturpersonlighet i Trollhättan. Hembygdens natur- och kulturhistoria präglar hans livsgärning. Många är de trollhättebor som genom åren uppskattat Erlings kulturartiklar, föreläsningar och guideturer. I många hem finns Erlings akvareller, tuschteckningar och laveringar.

Senast granskad 2022-10-05 av JENMAR