Två personer står utomhus med blomma och diplom. I samband med Kommunfullmäktige den 12 december delades årets Kulturpris och kulturstipendium ut. Från vänster: Fredrik Fornänger och Elin Flognman.

"Att få Kulturpriset 2022 känns magiskt"

Kultur- och fritidsnämnden har beslutat att tilldela Trollhättans Stads Kulturpris 2022 till Fredrik Fornänger. Dessutom valde nämnden att dela ut två kulturstipendier i år.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Fredrik Fornänger är en etablerad kulturaktör i Trollhättan och starkt förknippad med filmbranschen, inte minst genom samarbete med Film i Väst. Han startade sitt bolag Feber Casting 2008 och har sedan dess arbetat med att rollbesätta skådespelare och statister till dramaproduktioner och reklam, samt assistera filmernas regissörer på inspelningsplats. Fredrik har arbetat med storfilmer som Melancholia och The House that Jack Built av Lars von Trier. Andra filmer är bland annat Björn Borg, Andra Akten och En man som heter Ove. För sina insatser har han tilldelats Trollhättans Stads Kulturpris 2022.
– Att jobba med film har varit en stor och viktig del i hela mitt vuxna liv och något jag gärna vill fortsätta med. Att få kulturpriset 2022 känns magiskt. Jag är överraskad och glad, säger Fredrik Fornänger.

Två kulturstipendier

Förutom Kulturpriset beslutade Kultur-och Fritidsnämnden att dela ut två kulturstipendier. Dessa är på 20 000 kronor och tilldelas Elin Flognman, smyckeskonstnär bosatt i Trollhättan, och Viktoria Karlsson, lyrisk Koloratursopran som just nu studerar på Malmö Opera Academy Stipendiet.

Elin Flognmans stipendium

För Elin ska stipendiet användas till att fortsätta utveckla det konstnärliga uttrycket. En av hennes idéer är att såga ner en av de granar hon var med och planterade på sin mormors gård i Gräfsnäs när hon var barn. Denna gran ska sedan bli material till hennes smycken. Projektet handlar om material, tid, slöjd, arv och potatis. Potatisen är återkommande som symbol och form i Elins konstnärskap.

Viktoria Karlssons stipendium

För Viktoria Karlssons del ska stipendiet användas till att fortsätta hennes musikaliska utveckling. Pengarna kommer användas till exempelvis noter, resor och deltagande i olika kurser som exempelvis Nordic Song Festival i Trollhättan.

Relaterad information

Kulturpriset och Kulturstipendiet är på 20 000 kronor vardera.

Senast granskad 2022-12-12 av REBLJU