Vaktmästare Karin Karlsson och ungdomsbibliotekarie Anna Jakfors visar gärna upp cargobiken

Cykeln hjälper biblioteket att nå fler

När stadsbiblioteket använder sin cargobike möts de av glada tillrop och nyfikna frågor. Via cykeln har biblioteket fått ett nytt sätt att möta trollhätteborna.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

När vädret tillåter får bilen stå och istället är det cykeln som Karin tar när hon ska ut med ”Boken kommer” eller göra bokleveranser.
På cargobiken finns inga väggar som skärmar av och en vanlig leverans blir istället en mängd möten med nyfikna invånare.
– Många hojtar på oss när vi cyklar och då stannar vi såklart. Vi får räkna med längre tid för en leverans, men det vägs upp av alla värdefulla möten och samtal längs vägen, berättar Karin Karlsson, vaktmästare.

Synas och informera

Stadsbiblioteket använder cykeln för transporter men också för att synas och informera. I lådan finns det informationsmaterial riktade till olika målgrupper som berättar om det breda utbudet på biblioteket.
– Det är många som fortfarande inte vet att biblioteket har mer att erbjuda än böcker. Här kan du läsa tidningar, få IT-hjälp, släktforska, ta del av program för både vuxna och barn och mycket mer, säger Anna Jakfors, ungdomsbibliotekarie.

Positiva reaktioner

Cargobiken har blivit poppis bland personalen. Det finns många idéer om hur den kan användas för att visa verksamheten. I vår har den cyklats till slussarna och lekplatser för att möta invånare och det har bara varit positiva reaktioner.
– Första gången jag tog cykeln till Strömkarlsgården blev det stor uppståndelse bland de boende som blev nyfikna på hur den funkade och varför vi börjat cykla, berättar Karin.

Viktigt att visa upp biblioteket

Att använda en cargobike har blivit populärt bland bibliotek i Sverige.
Det är ett hållbart transportmedel och ett nytt sätt för invånare att möta biblioteks­verksamheten.
– Biblioteket är för alla. Men vi måste ut och visa oss! avslutar Anna.

Senast granskad 2022-06-17 av JENMAR