Undersköterska

Carina ser fram emot att avlasta sina kollegor

Larmpatrullen inom omsorgsförvaltningen har precis kommit i gång. De som har börjat arbeta här har tidigare varit inom hemtjänsten men nu valt att testa något nytt.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

- Jag hoppas att jag genom mitt arbete i larmpatrullen kan avlasta mina gamla kollegor så de slipper stressen som larmen medför i hemtjänsten, säger undersköterska Carina Lindell Bäckmark.

Carina berättar att hon gillar nytänk och att hon ville passa på att prova något annat innan hon går i pension. Hon har jobbat i Trollhättans stad sedan 1978. Först som barnskötare och dagbarnvårdare inom barnomsorgen i 15 år och sedan 29 år inom äldrevården. Senaste arbetsplatsen var just hemtjänsten där hon utgick från Strömkarlen.

Mina nya arbetsuppgifter inom larmpatrullen handlar om att hjälpa människor som larmar via sitt trygghetslarm. Det innebär allt ifrån att hjälpa någon som ramlat, behöver hjälp med toalettbesök eller att komma i säng. Utöver det åker vi också runt och installerar larmenheter och nyckelgömmor. Är det något som krånglar med tekniken eller om vi inte hört av någon, på ett tag, så ringer vi upp för att kontrollera att de mår bra.

- Det bästa med mitt jobb är mötet med alla människor och deras levnadshistorier. Jag har lärt mig så mycket. Till exempel så berättade en gammal dam utförligt om att det minsann är skillnad mellan äpplemos och äpplekompott, skrattar Carina.

Det som gör skillnad med mitt jobb är att vi kan avlasta hemtjänsten så att de slipper att slitas från de ordinarie hembesöken till de som larmar. Det blir en bättre arbetsmiljö för personalen men också högre kvalitet och trygghet för de som behöver hjälp i stunden. Larmpatrullen kan komma direkt och de som larmar möter också ungefär samma personal varje gång.

Det är lätt att tro att vi bara åker hem till 90 - 100 åringar. Så är det inte alls. Nu för tiden upplever jag tyvärr att allt fler unga behöver hjälp av olika anledningar. De kan ha drabbats av cancer eller annat elände. Många människor är också i stort behov av medmänsklighet och av att bara prata.   

- Det hemskaste är när de säger, tack för att du hjälpte mig eller stackars dig som fick lyssna på mitt gnäll. För mig är det en självklarhet och lycka att hjälpa människor, säger Carina.- Det är guld värt när jag får ett leende när jag går! Då känner jag mig uppskattad.  

Senast granskad 2022-10-05 av JENMAR