Anna kan bli först ut i Sverige

Anna Brandeby Harströms råd ska öka den biologiska mångfalden i Trollhättan. - Vi tror vi är först i Sverige med en renodlad tjänst som rådgivare inom biologisk mångfald!

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Först i landet?

Yrkestiteln som rådgivare inom biologisk mångfald är i dagsläget sällsynt i Sverige, där Anna tror att Trollhättan är först ut i landet.

– Men jag hoppas såklart att alla andra kommuner snabbt följer efter så vi kan göra rådgivning kring naturfrågor och biologisk mångfald lika självklart och efterfrågat som energirådgivning är idag.

Anna Brandeby Harström är utbildad trädgårdsmästare med specialinriktning mot ängar och biologisk mångfald. Hennes examenarbete, om hur kommuner kan få fler att engagera sig i arbetet med att öka den biologiska mångfalden, blev vägen till anställningen på Trollhättans Stad.

– Mitt uppdrag hänger ihop med det som mitt examensarbete handlade om. Det är inte bara en kommunal angelägenhet, utan privatpersoner, bostadsrättsföreningar och många andra kan vara med och bidra. Informationsspridning, inspiration och utbildning är vägen fram för att få fler med sig i det här, säger Anna.

Alla kan göra skillnad

Har du en trädgård, en balkong eller bara plats för en blomkruka utanför porten så kan du bli den som spelar en avgörande roll för ett litet bis överlevnad. Ett litet bi som sedan kan träffa ett annat litet bi och bilda en ny population. Trädgårdar, balkonger, blomkrukor och rabatter kan bilda blommande korridorer genom stenlagda städer. Om alla hjälps åt kan våra enskilda buskar och rabatter knyta ihop de större naturområdena så att fjärilar, bin, blomflugor och alla andra kryp som behöver hjälp, kan sprida sig, föröka sig och åter växa till starka populationer.

– Jag hoppas att jag kan sprida lust, kunskap och hopp bland vuxna och barn så att fler tar sig an arbetet med att förbättra livssituationen för våra humlor, fjärilar, bärfisar och hoppstjärtar. Jag tror att de allra flesta vill göra bra saker för naturen, men det kan kännas svårt. Jag vill visa att det kan vara enkelt och kul, avslutar Anna.

Är du redo att göra din trädgård till en oas för pollinatörer?

Håll utkik efter möjligheten att anmäla ditt intresse för att få hembesök av Anna och konkreta tips för hur du kan anpassa din trädgård för en ökad biologisk mångfald.

Relaterad information

Annas arbete är en del av projektet Boosta(d) med natur, som delfinansieras av LONA, Lokala Naturvårdssatsningen.

LONA logotype_mindre.jpg

Senast granskad 2022-12-14 av REBLJU